Tijd om winterbanden te monteren

28/10/16 om 08:22 - Bijgewerkt om 08:25

Bron: Belga

Dit weekend schakelen we over op wintertijd en dat is een uitgelezen moment om winterbanden te monteren. Hoewel een eerste echte winterprik voorlopig nog even uitblijft, worden winterbanden vooral op frisse ochtenden nuttig.

Tijd om winterbanden te monteren

Tijd om winterbanden te monteren © BELGA

Het grote voordeel van winterbanden is dat ze ook bij temperaturen onder de 7° C soepel blijven. Conventionele zomerbanden hebben een rubbersamenstelling die stijver wordt naarmate de temperatuur daalt. Omdat een stijve band de vorm van het wegdek moeilijker "volgt" vermindert de efficiëntie. Dat vertaalt zich in minder grip en tractie en vooral in een langere remweg. Winterbanden hebben een rubbercompound met veel silicium wat de banden soepeler houdt.

Bovendien beschikken winterbanden over lamellen die voor extra grip zorgen op een gladde of besneeuwde ondergrond. Toch zijn winterbanden geen zuivere "sneeuwbanden". Ze zijn ook zeer goed geschikt voor onze klassieke zachte winters met veel regen en smeltende sneeuw omdat ze ook brede en diepe uitsnijdingen hebben in hun profieltekening zodat het (smelt-)water zeer snel wordt afgevoerd. Om files aan de bandencentrale te vermijden bij de eerste vlokjes sneeuw, kan je maar beter nu een afspraak maken zodat de wintersloffen zo snel mogelijk gemonteerd kunnen worden.

(Belga)

Onze partners