Test-Aankoop waarschuwt: '0 procent krediet niet altijd gratis'

09/01/12 om 13:28 - Bijgewerkt om 13:28

Wie een auto wil kopen en zich laat verleiden door een krediet met een rente van 0 procent, kijkt volgens consumentenorganisatie Test-Aankoop beter uit.

Test-Aankoop waarschuwt: '0 procent krediet niet altijd gratis'

© Epa

De kans bestaat immers dat de dealer geen (extra) korting op de auto geeft of minder betaalt voor de overname van de oude auto. "Als men het totaalplaatje bekijkt, kan een financiering tegen 0 procent daardoor duurder uitvallen dan een tegen 5 procent", klinkt het.

Ballooncontracten
Test-Aankoop wijst consumenten erop dat ze vooral moeten letten op het bedrag van de maandelijkse afbetaling, voor eenzelfde looptijd en uiteraard ook voor eenzelfde leenbedrag.

Ook met de speciale "ballooncontracten" is het opletten geblazen. Bij dat soort contracten ligt de maandelijkse afbetaling een stuk lager dan bij klassieke formules, maar moet de consument op het einde, bijvoorbeeld na 4 jaar, een grote som ophoesten of een nieuwe wagen van hetzelfde merk kopen via een gelijkaardige financiering.

Soms kan de consument er in zulke gevallen ook voor kiezen zijn auto af te staan, zonder hem te vervangen. "Maar als hij de auto niet goed heeft onderhouden of als hij beschadigd is, kan de dealer weigeren hem terug te nemen en zal de consument toch de hoge laatste afbetaling moeten betalen", waarschuwt Test-Aankoop.

De ballooncontracten blijken volgens Test-Aankoop in de regel duurder uit te vallen dan een klassieke lening op afbetaling. Op haar website heeft de organisatie een module gezet waar meer dan 100 tarieven worden geanalyseerd. Tijdens het autosalon (van 12 tot 22 januari) worden de tarieven permanent bijgewerkt. (Belga)

Onze partners