Taxi's op waterstof in Paris

14/11/16 om 15:38 - Bijgewerkt om 15:42

Bron: Belga

Na een testfase met vijf Hyundai's ix35 FuellCell, breidt een taxibedrijf in Parijs zijn vloot uit met 60 exemplaren op waterstof.

Taxi's op waterstof in Paris

Taxi's op waterstof in Paris © BELGA

Als u de volgende weken naar Parijs afzakt, kan u al meteen een ritje maken in zo'n taxi die op waterstof functioneert. STEP (Société du Taxi Electrique Parisien) nam namelijk zopas 60 nieuwe Hyundai's ix35 Fuell Cell in ontvangst, als aanvulling op de vijf exemplaren die het taxibedrijf reeds een jaar in dienst had in het kader van een testproject. Daarmee hebben zij meteen de grootste vloot van waterstoftaxi's ter wereld.

De markt van waterstofvoertuigen staat nog in zijn kinderschoenen, maar met een ontwikkeling in de professionele sectoren, zoals het personenvervoer, moet de groei een flinke boost krijgen. De troeven zijn overtuigend. Vergeleken met een taxi op diesel die 135 g/km CO2 uitstoot, bespaart de Hyundai ix35 Fuell Cell maar liefst 800 ton CO2 per jaar, het equivalent van 200 vliegtrajecten tussen Frankfurt en New York. Het bijkomende voordeel van waterstoftaxi's tegenover 100% elektrische voertuigen is dat het rijbereik bijna 600 km bedraagt. In Parijs moeten de elektrische taxi's namelijk gedurende de dag opladen, wat uiteraard een impact heeft op de organisatie. Wat de rijkwaliteiten betreft, zit alles snor met de Hyundai ix35 Fuell Cell: zijn 136 pk en 300 Nm staan borg voor voldoende pit, souplesse en comfort. (Belga)

Onze partners