SP95-E10 komt in januari

22/08/16 om 10:33 - Bijgewerkt om 10:33

Bron: Belga

Het werd zopas officieel bevestigd: vanaf januari zal in de Belgische tankstaions SP95-E10 worden verkocht. Het nieuws komt niet onverwacht en er doen een boel geruchten de ronde, het één al gefundeerder dan het andere. Een woordje uitleg.

SP95-E10 komt in januari

SP95-E10 komt in januari © BELGA

Net zoals in Frankrijk en Duitsland zullen Belgische tankstations straks SP95-E10 leveren. Op dit ogenblik weten we nog niet of Eurosuper 95 overal en onmiddellijk door SP95-E10 zal worden vervangen. Er is wel een Europese richtlijn die aangeeft dat biobrandstoffen en dus ook deze SP95-E10 moeten worden ingevoerd. Ook België moet zich volgens het besluit van 21 juli 2016 in regel stellen. Eurosuper 95 moet uiterlijk tegen 2020 in de Belgische tankstations verdwijnen. Vanaf dan moet alle benzine die in de EU wordt verkocht ook voor minstens 10% uit biobrandstof bestaan.

In de praktijk zal de overgang naar SP95-E10 weinig problemen opleveren - op enkele uitzonderingen na - voor voertuigen die na 2000 werden gebouwd. Om na te gaan of uw wagen geschikt is voor deze brandstof kan je de verschillende websites van de constructeurs consulteren waar de brandstof nu al wordt gebruikt. Deze bestaan al jaren.

Dat advies geldt ook voor eigenaars van motoren en scooters. Heel wat tweewielers zijn niet geschikt voor SP95-E10. Een en ander is erg verschillend bij de diverse merken. Honda en BMW zijn bijvoorbeeld perfect geschikt, maar bij sommige merken of modellen zijn dan weer totaal ongeschikt voor de brandstof.

Heel wat professionals uit de sector zoals garages en brandstofleveranciers hebben niet geaarzeld om te reageren. Bij Traxio (voormalig Federauto) heeft men een transparant systeem bedacht voor tweedehandswagens zodat men via stickers in de tankdop kan aangeven of de motor al dan niet geschikt is voor SP95-E10.

Wat moet je doen wanneer je voertuig niet geschikt is voor SP95-E10? Je kan gewoon doorrijden op Super 98, waar minder ethanol inzit. Volgens de krant Le Soir is de toekomst van deze brandstof ook onzeker, want het is mogelijk dat brandstofproducenten verplicht zullen zijn om ook daar het ethanolgehalte op te trekken naar 8,5% om hun objectieven te kunnen halen.(Belga)

Onze partners