Slechts 48 % van de wagens zijn klaar voor de winter

19/01/16 om 10:30 - Bijgewerkt om 10:30

Bron: Belga

Tussen november en februari ontvangt Touring gemiddeld 200.000 oproepen voor pannes. Volgens de bijstandsverlener besparen steeds meer automobilisten op het onderhoudsbudget van hun wagen.

Slechts 48 % van de wagens zijn klaar voor de winter

Slechts 48 % van de wagens zijn klaar voor de winter © BELGA

Volgens Touring gaan veel automobilisten zichzelf of hun wagen overschatten. 90% van de automobilisten stelt dat hun wagen winterklaar is maar slechts de helft van hen ging naar een garage voor een check-up. Tenminste, dat zijn de resultaten van een enquête die de organisatie heeft gevoerd bij 1.019 landgenoten die een auto hebben die ze minstens één keer per week gebruiken.

Vooral jongeren besparen op het budget, vooral om financiële redenen. Slechts 3 op 10 jongeren laten hun wagen nakijken terwijl dat bij automobilisten vanaf 45 jaar 6 keer op 10 het geval is. 44% van de ondervraagden geeft aan over winterbanden te beschikken; 1/3 rijdt met zomerbanden verder. Meer dan de helft van hen geeft aan dat ze te weinig kilometers rijden en 28% vindt het gewoonweg te duur. Vooral jongeren komen met dat argument. Ruim drie kwart van de bestuurders beschikt over ABS remmen die kunnen helpen bij een bruusk remmanoeuvre of op een gladde ondergrond. Weet wel dat dit systeem de remweg niet verkort, de wagen blijft tijdens het remmen wel bestuurbaar. Heel veel automobilisten geloven nog steeds dat ABS synoniem staat voor "super remmen", terwijl het systeem er slechts voor zorgt dat de wielen niet blokkeren. (Belga)

Onze partners