Slaapdetectie op nieuwe Opel Grandland X

28/07/17 om 17:44 - Bijgewerkt om 17:46

Bron: Belga

De nieuwe Opel Grandland X wordt in wereldpremière voorgesteld op de 67e International Motor Show (IAA) van Frankfurt, die van 14 tot 24 september plaatsvindt. Tot de belangrijkste nieuwigheden behoort een slaapdetectiesysteem voor de bestuurder.

Slaapdetectie op nieuwe Opel Grandland X

Slaapdetectie op nieuwe Opel Grandland X © BELGA

De Grandland X komt in de herfst op de markt met een aanbod ultramoderne rijhulpfuncties: de aanrijdingswaarschuwing vooraan (Forward Collision Alert) met automatische noodrem (Automatic Emergency Braking) en voetgangersdetectie, de geavanceerde parkeerhulp (Advanced Park Assist) en de 360°-camera. Andere systemen verhogen de veiligheid nog meer, zoals de automatische cruise control (Automatic Cruise Control) met stopfunctie, die de ingestelde snelheid en volgafstand behoudt en de wagen indien nodig doet vertragen of versnellen.

En dan is er nog een ander handig rijhulpsysteem, namelijk de waarschuwing voor slaperigheid bij bestuurders (Driver Drowsiness Alert). Het systeem in de Grandland X slaat alarm wanneer uit het traject van het voertuig blijkt dat de bestuurder vermoeid of onoplettend is. Er verschijnt dan een bericht op het instrumentenbord en er gaat een geluidssignaal af. Na drie waarschuwingen van het eerste niveau, geeft het systeem een tweede waarschuwing met een ander bericht op het instrumentenbord en een luider geluidssignaal. Door 15 minuten aan een stuk trager dan 65 km/u te rijden, wordt het systeem gereset.

Een ADAC-onderzoek op de Duitse autosnelwegen wees uit dat één op de vier dodelijke auto-ongevallen veroorzaakt wordt door een bestuurder die in slaap valt. Opel maakt deze veiligheidstechnologie nu beschikbaar voor een breder publiek, onder meer in de Grandland X, de nieuwe compacte SUV met een instapprijs van 25.000 euro.(Belga)

Onze partners