Skoda Motorsport bestaat 115 jaar

05/07/16 om 16:55 - Bijgewerkt om 16:55

Bron: Belga

Skoda is vandaag vooral bekend als een degelijk en betaalbaar merk voor klassieke gezinswagens. Het feit dat de constructeur vandaag ook actief is in de rallysport heeft met veel meer te maken dan imago, de Tsjechische constructeur heeft een rijke sportieve geschiedenis want Skoda Motorsport werd vandaag precies 115 jaar geleden in het leven geroepen.

Skoda Motorsport bestaat 115 jaar

Skoda Motorsport bestaat 115 jaar © BELGA

Het verhaal begon in 1901 toen Narcis Podsední¿ek de zware race van Parijs naar Berlijn achter zijn naam schreef. Hij reed met een Laurin & Klement motorfiets. In tussentijd heft de constructeur uit Mlada Boleslav heel wat motorsportgeschiedenis geschreven. Skoda was en is vooral actief in de rallysport. In 1936 nam Skoda deel aan de Rally van Monte Carlo met een Skoda Popular. In de jaren zestig won het merk zelfs haar klasse in de Monte Carlo en de Akropolis Rally met de 130 RS.

In de jaren '90 brak een nieuw tijdperk aan met de Favorit die ook heel wat overwinningen haalde. Later volgde de Felicia kitcar met Stig Blomqvist aan het stuur. Vanaf 2000 zou men ook de Octavia inzetten maar het was vooral de Fabia WRC die stevig presteerde. Vervolgens zou de Skoda Fabia Super 2000 niet minder dan 50 nationale en internationale titels behalen. Dit jaar treedt Skoda aan met de Fabia R5.(Belga)

Onze partners