Rijhulpmiddelen beperken vakantieleed

19/07/16 om 18:18 - Bijgewerkt om 18:18

Bron: Belga

Heel wat landgenoten kiezen dit jaar voor de auto om naar hun vakantiebestemming te reizen. Lange trajecten met veel eentonige snelwegkilometers zijn vermoeiend en verlagen de concentratie. Enkele rijhulpmiddelen kunnen zinvol zijn om de bestuurder te helpen veilig op zijn of haar bestemming te komen.

Rijhulpmiddelen beperken vakantieleed

Rijhulpmiddelen beperken vakantieleed © BELGA

De actieve snelheidsregelaar is daar een uitstekend voorbeeld van. Het gaat om een klassieke cruise control die de door de bestuurde ingestelde snelheid aanhoudt, maar hij houdt via een afstandsradar of een camerasysteem ook de afstand tot de voorligger in de gaten. Als de auto voor je vertraagt of remt, zal de auto met de actieve cruise control dat ook doen om de tussenafstand te bewaren. In geval van nood zal het systeem de auto ook kunnen stoppen om een (kopstaart-)aanrijding te voorkomen.

In tegenstelling tot de Autopilot die Tesla ontwikkelt, moet de bestuurder zelf blijven sturen en moet hij alert zijn bij het rijden en vooral zijn handen op het stuur houden. Er is ook een ander rijhulpsysteem dat vakantiegangers kan bijstaan. De vermoeidheidsassistent houdt in de gaten wanneer de bestuurder dreigt in te dommelen. De auto detecteert dit meestal aan de hand van veelvuldige stuurcorrecties die de bestuurder maakt wanneer hij vermoeid raakt. De auto zal vervolgens een auditief en visueel signaal geven en adviseren om te stoppen en een pauze in te lassen.(Belga)

Onze partners