Renault Clio bestaat kwart eeuw

02/06/16 om 17:37 - Bijgewerkt om 17:37

Bron: Belga

De Clio is voorlopig de best verkochte Franse auto die ooit werd gebouwd. Over de vier generaties heen werden ruim 13 miljoen exemplaren verkocht.

In 1990 volgde deze compacte Renault de succesvolle R5 op. Een moderner design, nieuwe motoren en vooral een dynamischer weggedrag werden bij de consument gesmaakt want in zijn lanceringsjaar schopte hij het al tot Europese Auto jan het jaar. Renault leverde ook een Baccara-versie die op een riante uitrusting kon rekenen. In 1998 volgde de tweede generatie die 7 cm groter was en voorzien werd van benzinemotoren met zestien kleppen. Hij werd ook een stuk veiliger omwille van de uitrusting met airbags en ABS-remmen.

Medio 2005 werd deze Clio afgelost door de derde generatie en die kreeg andermaal een groeischeut want hij werd - net als zijn B-segment concurrenten uit deze periode - bijna 4 meter lang. Deze Clio haalde voor de tweede keer de Car of the year titel binnen en er volgde ook een breakversie. Vanaf 2012 werd het model vervangen door de Clio die we vandaag kennen. Renault zorgde door de jaren heen ook voor imagomodellen met de Clio Williams, de Clio V6 en vervolgende de Clio R.S. modellen. (Belga)

Onze partners