'Opel-dealers passen in stilte software Zafira's aan om minder NOx uit te stoten'

18/01/16 om 16:58 - Bijgewerkt om 18:36

Opel-dealers passen in alle stilte de software van Zafira's aan die te veel stikstofoxides uitstoten. De reden voor de upgrade werd voor de Zafira-eigenaars verborgen gehouden. Dat meldt het VRT-nieuws op basis van eigen onderzoek.

'Opel-dealers passen in stilte software Zafira's aan om minder NOx uit te stoten'

Opel Zafira © /

De twee auto's in kwestie overschreden de Europese norm respectievelijk vijf en zelfs negen keer. De uitstoot daalde duidelijk na een update bij de dealer.

Het gaat om de Zafira Tourer 2014 met een 1.6-dieselmotor. De vervuilende software drijft de prestaties van de auto's op, maar duwt ook de uitstoot van stikstofoxides naar omhoog, volgens experten honderden procenten boven de toegelaten Europese norm. Dealers veranderen nu het bewuste pakket zodat de auto's minder vervuilend worden, klinkt het.

Opel ontkent

Opel verwerpt "met klem de aantijging dat Opel-dealers de software aanpassen in de Zafira Tourer met 1.6-dieselmotor waardoor de emissiewaarden van deze voertuigen wijzigen". Dat meldt de Duitse autobouwer, dochtermerk van het Amerikaanse General Motors in een reactie.

"De vermelde technische aanpassing 15-P-044 heeft niets te maken met het aanpassen van emissieniveaus. Ook werd geen enkele andere terugroepactie gelanceerd in 2015 om betere emissiewaarden te realiseren", klinkt het. Volgens de woordvoerder van Opel Belgium heeft die update te maken met het motormanagement en dient die ter voorkoming dat de motor nodeloos in noodloop gaat.

Opel Belgium benadrukt dat het testen van emissies bij voertuigen "een zeer complexe aangelegenheid" is. "De gegevens die door 'Emissions Analytics' zijn gecommuniceerd, geven ons onvoldoende informatie om de resultaten te analyseren, bijvoorbeeld over de manier waarop de NEDC-(New European Driving Cycle) en de RDE-testen (Real Driving Emissions) zijn uitgevoerd. We hebben ook meer informatie nodig over de historiek van de geteste voertuigen. 'Emissions Analytics' waarschuwt zelf dat hun testen kunnen afwijken van het protocol van de officiële testprocedures", aldus Opel.

(Belga)

Lees meer over:

Onze partners