Opel Astra blaast warm en koud

29/01/16 om 12:06 - Bijgewerkt om 12:06

Bron: Belga

Opel onderwierp de nieuwe Astra Sports Tourer met succes aan een klimaattest tussen -40 en +60 graden Celsius, zodat de break moeiteloos een tocht door Siberië of de Sahara kan aanvatten.

Opel Astra blaast warm en koud

Opel Astra blaast warm en koud © BELGA

Het Internationale Technische Ontwikkelingscentrum (ITDC) van Opel bootst extreme weersomstandigheden na. Terwijl het in Rüsselsheim hartje winter is, stijgt het kwik hier tot 60 graden Celsius om de nieuwe Astra Sports Tourer op de proef te stellen. Een dag later volgt op dezelfde plek een heel ander scenario: de Astra break zit bedekt onder een dunne laag ijs, want de temperatuur bedraagt nu -40 graden!

"We willen zien hoe de materialen in de Sports Tourer reageren op extreme omstandigheden. We gaan ook na of er iets verandert aan het uitzicht en of de extreme hitte of koude een invloed heeft op bijvoorbeeld de spleetbreedte", vertelt Otto Hemmelmann, Lead Engineer Test Methods. Samen met zijn teamleden uit verschillende disciplines, staat hij in voor deze expedities doorheen broeiende hitte en ijzige koude. De hitte- en koudetesten, ook wel cyclische temperatuurtesten genoemd, maken deel uit van het verplichte programma binnen de voertuigontwikkeling van Opel, net als de akoestische en elektronische labotesten.

"Onze klanten rijden per slot van rekening wereldwijd in de meest uiteenlopende klimaatzones met de Astra", zegt Hemmelmann. De testen werden uitgevoerd met een Astra Sports Tourer die volledig aan serieproductie beantwoordt. Zo worden exact dezelfde materialen gecontroleerd als in de auto's van de toekomstige klanten. Tijdens de twee weken durende test verandert de temperatuur dagelijks. "Afdichtingen, hechtingen, de onderdelen en materialen uit kunststof, het rubber: alles moet correct werken. Met andere woorden, ze moeten constant kunnen samentrekken en uitrekken als een rubberen band, zonder dat dit sporen achterlaat", legt de hoofdingenieur uit. (Belga)

Onze partners