Motoren en scooters zijn fiscaal interessant

10/06/16 om 11:21 - Bijgewerkt om 11:21

Bron: Belga

Febiac vestigt de aandacht op het feit dat motoren en scooters niet alleen handig zijn in druk woon-werkverkeer, maar ook fiscaal interessant kunnen zijn.

Motoren en scooters zijn fiscaal interessant

Motoren en scooters zijn fiscaal interessant © BELGA

Immers, woon-werkverplaatsingen en beroepsverplaatsingen met de motor of scooter zijn voor 100% in te brengen als beroepskosten. In ons land zijn er meer dan 450.000 motoren en scooters ingeschreven, maar voor vele bezitters is hun gemotoriseerde tweewieler vooral een ontspannings- en reisvervoermiddel tijdens het weekend en de vakantie en veel minder een optie om die gedurende de weekdagen in te zetten in woon-werk- en beroepsverplaatsingen. Cijfers uit 2014 van FOD Mobiliteit staven dat ook: 68% van de verplaatsingen in ons land wordt met de auto uitgevoerd en slechts 1,2% met de motorfiets. Motoren en scooters vormen echter een interessante woon-werkmobiliteitsoplossing. Bovendien zijn er naast het voordeel van tijdwinst in de file, ook fiscale voordelen verbonden aan de motor en scooter.

"Niet alle motorrijders zijn daarvan op de hoogte", stipt Stijn Vancuyck, adviseur gemotoriseerde tweewielers bij Febiac aan. "Het is daarom interessant om in een periode dat belastingformulieren ingevuld moeten worden die fiscale voordelen van motoren en scooters te belichten."

De woon-werkverplaatsingen en beroepsverplaatsingen met een gemotoriseerde tweewieler zijn inderdaad voor 100% in te brengen als bewijsbare beroepskosten. Wel moeten de kosten van het gebruik van de motor of scooter gelinkt worden aan het werkelijk aantal kilometers voor woon-werkverkeer en beroepsverplaatsingen. Verder zijn ook de aanschafkosten van een motor of scooter fiscaal in te brengen, net als de beschermende motoruitrusting als die aangekocht werd in een motorspeciaalzaak. Het gaat dan om items als een helm, een jas, een broek, thermische onderkleding, handschoenen, laarzen of regenkleding. (Belga)

Onze partners