Minder vrachtwagens in de binnenstad

06/02/13 om 14:24 - Bijgewerkt om 14:24

CityDepot, het eerste en voorlopig enige logistieke service center in België, heeft de 'Thuis in de stad'-prijs gewonnen.

Minder vrachtwagens in de binnenstad

© ThinkStock

CityDepot, het eerste en voorlopig enige logistieke service center in België, heeft de 'Thuis in de stad'-prijs gewonnen. De Vlaamse overheid beloont met die onderscheiding innovatieve projecten in steden. Het verhaal begint in Hasselt, de rest van Vlaanderen wenkt.

CityDepot pakt de belevering van goederen in de binnenstad op een nieuwe manier aan: samen met de lokale handelaars wordt afgesproken om goederen niet meer aan de eigen voordeur te laten leveren, maar aan een gezamenlijke 'voordeur' aan de stadsrand. Vanuit dat depot worden de goederen met bestemming binnenstad gebundeld. CityDepot zorgt voor een efficiënte én milieuvriendelijke levering, in een elektrische bestelwagen of cargobike met elektromotor.

Winkel- en wooncomfort CityDepot levert voordelen op voor alle betrokkenen, aldus bestuurder Marc Schepers. "In een stad ontvangen handelaars vaak meermaals per dag leveringen van verschillende leveranciers. Dat veroorzaakt overlast. Wij garanderen minder vrachtwagens, minder lawaaihinder, minder luchtvervuiling, meer winkelcomfort en meer woonruimte in de stad. Zo dragen we bij tot de aantrekkelijkheid van de binnenstad."

"Doordat leveranciers hun goederen aan ons depot aan de rand van de stad afleveren, zijn ze niet meer gebonden aan de vensteruren en de laad- en loszones in de binnenstad. Bovendien moeten ze zich niet in de kleine straatjes van de stad wringen, zodat ze minder tijd verliezen. De handelaars winnen aan gemak, omdat CityDepot hun goederen aanvoert wanneer zij dat wensen. Wanneer ze hun goederen tijdelijk opslaan bij CityDepot, kunnen ze de vrijgekomen opslagruimte ombouwen tot extra winkelruimte."

Handelaars kunnen bovendien gebruikmaken van een reeks bijkomende diensten: CityDepot neemt verpakkingsmateriaal bij levering terug mee, kan bij dringende vragen binnen het half uur leveren, haalt poststukken en pakketjes in winkels op en zorgt ervoor dat ze bij bpost worden afgeleverd, ...

Van Hasselt naar Vlaanderen

CityDepot is het eerste en voorlopig enige logistieke service center in België. Het bedrijf heeft zijn activiteiten gestart in Hasselt, met de steun van het stadsbestuur, maar wil op korte termijn uitbreiden naar de rest van Vlaanderen. Het voert hierover gesprekken met onder andere Gent, Antwerpen, Roeselare, Kortrijk en Genk. Marc Schepers: "We willen een inspiratiebron zijn voor elke stad en verstedelijkte gemeente in Vlaanderen. Lokale besturen kunnen deelnemen aan de werkgroep stadsdistributie die we met het VVSG organiseren. Zo kunnen ze CityDepot in haar ontwikkeling op de voet volgen."

"De transporten voor grote merken en ketens zijn redelijk efficiënt georganiseerd," gaat Schepers verder. "Zij zijn verantwoordelijk voor 60 tot 70 procent van het beleveringsvolume in een stad. 30 tot 40 procent van het beleveringsvolume gaat naar de kleinhandelaar en is veel minder goed georganiseerd, laat staan gebundeld. Dit volume is verantwoordelijk voor het gros van de voertuigbewegingen. Onze activiteiten hebben dus een duidelijk meetbare maatschappelijke meerwaarde."

Urbain Vandormael

Lees meer over:

Onze partners