Mercedes brengt recordwagen naar Goodwood

20/06/16 om 16:36 - Bijgewerkt om 16:36

Bron: Belga

Op het "Festival of Speed" in Goodwood pakt Mercedes-Benz uit met een recordwagen die in 1936 372,1 km/u bereikte op de autosnelweg tussen Frankfurt en Darmstadt (de huidige A5).

Mercedes brengt recordwagen naar Goodwood

Mercedes brengt recordwagen naar Goodwood © BELGA

In 1936, het jaar van de olympische spelen in Berlijn, vond een prestigestrijd plaats tussen Mercedes-Benz en Auto Union. De inzet? Het snelheidsrecord op de openbare weg. Mercedes ontwikkelde een speciale wagen op basis van de W25 Grand Prix eenzitter. Het koetswerk met een uiterst verzorgde stroomlijn omvatte ook de wielen en werd op punt gesteld in de windtunnel van de Zeppelin-fabriek in Friedrichshafen, aan de oevers van het Bodenmeer. Een belangrijk detail hierbij is dat bij 370 km/u de luchtweerstand 14 maal groter is dan bij 100 km/u! Het voertuig werd aangedreven door een V12 5,5 liter die 616 pk bij 5.800 opm ontwikkelde. De poging werd succesvol afgerond door Rudi Caracciola, de charismatische piloot van het merk uit Stuttgart die drie records vestigde en 372,1 km/u bereikte.

Maar het duel met Auto-Union ging verder en in 1937 besloot Mercedes zijn recordauto grondig te wijzigen. Het koetswerk werd nog gestroomlijnder met een Cx van 0,17, die onder meer werd bekomen door het dichtmaken van de luchtinlaat vooraan! Om dat mogelijk te maken monteerden de ingenieurs een tank van 100 liter water en ijs om de koeling van de motor te verzekeren! Het vermogen steeg ook tot 765 pk. Aan het stuur van deze bolide, die binnen enkele dagen in Goodwood zal opduiken, bereikte Caracciola 432,7 km/u, de hoogst genoteerde snelheid op een "normale" weg die voor het gewone verkeer openstaat.(Belga)

Onze partners