Mazda lepelt compacte dieselmotor in Mazda 3

05/07/16 om 18:28 - Bijgewerkt om 18:28

Bron: Belga

In 2014 lanceerde Mazda de huidige generatie van de 3. Deze hatchback past in het C-segment en neemt het op tegen onder meer de VW Golf, de Opel Astra of de Ford Focus. Vandaag lepelt de Japanse constructeur ook een nieuwe, compactere dieselmotor onder de kap.

Mazda lepelt compacte dieselmotor in Mazda 3

Mazda lepelt compacte dieselmotor in Mazda 3 © BELGA

Aanvankelijk werd de compacte Mazda gelanceerd met een 1.5 benzinemotor, een tweeliter op benzine en een 2.2 liter grote dieselversie. Die laatste bood met een vermogen van 150 pk meer dan potige prestaties maar hij was op fiscaal vlak niet de meest interessante versie. Mazda wil haar gamma verbreden en lanceert vandaag een iets bescheidener dieselmotor. Deze viercilinder met 1.499 cc en wordt aangeblazen door een turbo met variabele geometrie. Hij levert 105 pk en 270 Nm aan trekkracht.

Het motorkoppel staat al vanaf 1.600 opm paraat. Mazda gebruikt andermaal de Skyactiv-D technologie waardoor de motor een lage compressieverhouding heeft. Een en ander zorgt voor een soepele loop en maakt relatief hoge toerentallen mogelijk want deze diesel trekt lineair door tot boven de 5.000 opm. Zijn belangrijkste troef is het spaarzame karakter want hij haalt een normverbruik van 3,8 l/100 km en stoot slechts 99 gram CO2 per km uit.

(Belga)

Onze partners