Markt gemotoriseerde tweewielers trekt licht aan

18/07/17 om 09:37 - Bijgewerkt om 09:38

Bron: Belga

De inschrijvingen van nieuwe motoren en scooters liepen gedurende het eerste semester van 2017 met 6,2% terug vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Deze cijfers moeten echter genuanceerd worden.

Na enkele jaren van groei zijn de inschrijvingen van nieuwe motoren en scooters teruggelopen gedurende het eerste semester van 2017. Dat blijkt uit de cijfers van Febiac, de Belgische federatie voor twee- en vierwielers.

Gedurende deze periode werden 14.130 nieuwe motoren en scooters verkocht tegenover 15.071 stuks een jaar eerder, wat neerkomt op een daling van 6,2%. Een analyse die rekening houdt met de cilinderinhoud van de motoren geeft aan dat de categorie tussen de 251 en de 500 cc vrij goed stand houdt met een daling van amper 0,2%. Vooral de andere segmenten hebben fors te lijden. Febiac haalt verschillende oorzaken aan voor deze daling. Begin dit jaar werd de Euro 4-norm ingevoerd voor motoren en scooters waardoor heel wat motoren nog eind vorig jaar werden ingeschreven. Tweede aanleiding is de nieuwe Europese reglementering voor quads (de off-road quads moeten als landbouwvoertuig worden ingeschreven) die sinds begin dit jaar van kracht is. Ook hier werden vorig jaar meer exemplaren ingeschreven om te anticiperen op de nieuwe wetgeving.

Anders gesteld: 2016 en 2017 zijn atypische jaren voor de motormarkt. Wanneer beide jaren worden gecumuleerd, zien we een stabieler beeld en met gemiddeld 14.600 ingeschreven voertuigen zelfs een lichte stijging in vergelijking met de eerste zes maanden van 2015. In het eerste semester worden traditioneel twee derde van het totaal aantal verkochte motoren per jaar ingeschreven. Op basis van de meest actuele gegevens schat Febiac dat er dit jaar 21.500 nieuwe motoren zullen worden geregistreerd. Vergeleken met de 21.116 stuks van 2015 wordt er dus een lichte stijging verwacht. (Belga)

Onze partners