Land Rover rijdt ook offroad autonoom

12/07/16 om 20:02 - Bijgewerkt om 20:02

Bron: Belga

Jaguar Land Rover demonstreert nieuwe technologieën die toelaten dat een wagen volledig autonoom over elk oppervlak en elk terrein kan rijden.

Land Rover rijdt ook offroad autonoom

Land Rover rijdt ook offroad autonoom © BELGA

Jaguar Land Rover investeert sterk in onderzoek naar autonoom rijden op elk terrein om de zelfrijdende auto in zo veel mogelijk omstandigheden tot een haalbare realiteit te maken, ongeacht de rijomgeving of het weer. Om dit niveau van autonome terreincapaciteiten mogelijk te maken, ontwikkelt de constructeur nieuwe detectietechnologieën die de ogen van de toekomstige autonome auto zullen vormen. Omdat de sensoren steeds actief zijn en beter kunnen zien dan de bestuurder, zullen deze detectiesystemen de geavanceerde artificiële intelligentie bieden die de auto nodig heeft om zelf te denken en zelf de beste route uit te stippelen, ongeacht het terrein.

Het onderzoek naar ondergrondidentificatie en 3d-paddetectie combineert camera-, radar- en ultrasone sensoren om de auto een 360°-zicht van de omgeving te geven met sensoren die zo geavanceerd zijn dat de auto de ondergrondkenmerken kan bepalen om zijn route te plannen, en dat tot op het niveau van een bandbreedte en zelfs tijdens regen- en sneeuwbuien.

Sensoren kunnen ook worden gebruikt om de ruwheid van de verharde of onverharde weg te scannen en de rijsnelheid aan te passen. Zo gebruikt Terrain-Based Speed Adaption (TBSA) camera's om hobbelige terreinen te detecteren, ook ongelijke en golvende oppervlakken, wasbordwegen, putten en zelfs stilstaand water. Het systeem is bovendien voldoende intelligent om de potentiële impact van deze ondergrond op het rijgedrag van de auto te voorspellen en past automatisch de snelheid aan om het comfort van de inzittenden te vrijwaren. Nog een belangrijk element van succesvolle autonome rijtechnologieën is de mogelijkheid om voertuigen onderling met elkaar te laten communiceren, vooral wanneer ze niet in elkaars zicht rijden. (Belga)

Onze partners