Knack Extra: De auto speelt doktertje

29/03/12 om 15:33 - Bijgewerkt om 15:33

In Aken onderzoekt Ford hoe de auto uw suikerspiegel in de gaten kan houden, uw hartslag controleren en uw rug ontzien. Knack Extra ging er deze week poolshoogte nemen.

Een diabeticus die zijn auto start en meteen te horen krijgt hoe het is gesteld met zijn bloedsuikerspiegel, dat is waar de Amerikaanse autobouwer Ford momenteel aan werkt in zijn Europees onderzoeks- en ontwikkelingscentrum in Aken. 'Diabetes is in opmars', legt projectleider Rainer Vogt uit. 'Dat heeft ons aan het denken hebben gezet over de mogelijke gevolgen voor de verkeersveiligheid. De bloedsuikerspiegel van een diabeticus gaat op en neer en bereikt geregeld een kritisch niveau. Je beschikt dan niet meer over al je mogelijkheden, soms zonder dat je het zelf beseft. Op zo'n moment ben je op de weg een gevaar voor jezelf en anderen.' Als de auto die suikerspiegel mee in de gaten houdt, kan de informatica aan boord 'bijsturen' waar nodig. 'Als je laat of helemaal niet reageert op wat zich op de weg afspeelt, grijpen de rijassistentiesystemen proactief in, bijvoorbeeld door het noodremsysteem sneller te activeren.' De bestuurder kan ook informatie opvragen over wat hem te doen staat wanneer hij zich plots niet goed voelt of dringend medische hulp nodig heeft. Ford werkt daarvoor samen met toonaangevende bedrijven uit de gezondheidssector.

Het lijkt sciencefiction, maar zo moeilijk is dat eigenlijk niet. 'De monitoring van de bloedsuikerspiegel van een diabeticus verloopt meestal via een applicatie in zijn insulinepomp', aldus Vogt. 'Hier levert die die gegevens ook aan het systeem in de auto.' Dat kan overigens uitgebreid worden tot meerdere personen in de auto, waardoor ouders bijvoorbeeld hun suikerziek kind op de achterbank in de gaten kunnen houden.

Ten vroegste in 2015 wordt het diabetessysteem in seriemodellen ingebouwd. Net zoals de autozetel die de hartslag van de bestuurder meet. Vogt: 'In de rugleuning zitten uiterst gevoelige sensoren. Schiet je hartslag plots de hoogte in, dan worden de rijassistentiesystemen indien nodig weer geactiveerd. Een verhoogde hartslag kan verschillende oorzaken hebben, maar tijdens het rijden is dat meestal een onvoorziene gebeurtenis in het verkeer. Op dat moment komt het erop aan dat de rijassistentiesystemen snel en gepast reageren, in de hoop dat je je wagen onder controle kunt houden.'

Hans-Joachim Lindner leidt de ontwikkeling van een 'multicontourstoel', die de belasting van rug en wervelkolom tijdens het autorijden moet reduceren. 'Bij wie veel en langdurig in de auto zit, evolueren rugklachten vaak in de richting van een chronische aandoening. Dat heeft ermee te maken dat je constant in dezelfde houding zit.' Ford heeft een ergonomische autostoel gemaakt. Zeven opblaasbare luchtkussens geven niet alleen ondersteuning maar ook lichte impulsen aan het lichaam. 'Zonder dat die enerveren of de aandacht afleiden', aldus Lindner. De eerste generatie multicontourstoelen is sinds vorig jaar in de VS verkrijgbaar op de duurdere modellen. In Europa komt de stoel er allicht samen met de nieuwe Mondeo, eind dit jaar.

Urbain VandormaelHet volledige artikel staat in Knack Extra nummer 6.

Lees meer over:

Onze partners