‘Job on Wheels’: autosector wil jongeren verleiden op autosalon

Koning Filip bezoekt de stand van Job on Wheels op het autosalon van 2014 © Belga

Een van de nieuwe standen op het autosalon dit jaar is ‘Job on Wheels’. Met dit initiatief wil automobielfederatie Febiac jongeren tussen 12 en 18 warm maken voor een toekomst in de autosector. Daar dreigt immers een nijpend tekort aan goed opgeleide werkkrachten.

De sluiting van Ford Genk en Opel Antwerpen geeft een verkeerd signaal: de autosector biedt wel degelijk goede kansen op werk. Alleen is dat niet in assemblagefabrieken, maar in onderhoud- en verkoopgarages. In 2012 bleven daar bijna 500 banen openstaan; in 2020 kan dat oplopen tot 2000.

Volgens automobielfederatie Febiac zijn er te weinig geschoolde jongeren om de jobs in te vullen. De ‘Job on Wheels’-campagne, die vorig jaar van start ging, moet jongeren in de middelbare school dan ook aanmoedigen om te kiezen voor technische opleidingen zoals autotechniek en carrosserie. Op het autosalon, dat vanaf vandaag open is voor het publiek, heeft ‘Job on Wheels’ een speciale stand in paleis 5.

Fout imago

Op het autosalon wil ‘Job on Wheels’ jongeren wijzen op de grote werkgelegenheid in de autosector. Het zal vooral informatie verschaffen over de beroepen in de sector waar veel vraag naar is en de scholen die daar opleidingen voor aanbieden. Er wordt ook duidelijk gemaakt hoe de opleidingen en jobs er juist uitzien. Met die informatie wil Febiac misverstanden uit de wereld helpen. Zo geloven veel jongeren dat ze met een dergelijke opleiding enkel in vuile garages terecht kunnen komen. “Volkomen onterecht”, benadrukt woordvoerder Joost Kaesemans. “Het imago van de autosector strookt niet met de realiteit. Er komt net veel spitstechnologie bij kijken.”

Om dat technologische aspect in de verf te zetten, vinden de voorrondes van de internationale wedstrijd ‘Skills’ op de stand plaats. In die wedstrijd tonen 125 jonge technici hun vakmanschap. Dat gebeurt niet enkel met hun handen, maar ook met hoogtechnologisch materiaal.

Een begin, geen eindpunt

Dat hoogtechnologisch materiaal probeert ‘Job on Wheels’ al sinds vorig jaar beschikbaar te maken voor scholen. Veel scholen beschikken namelijk niet over de middelen om mee te evolueren met de markt. Met die steun kunnen scholen hun leerlingen beter afstemmen op de arbeidsmarkt.

De campagne van ‘Job on Wheels’ is er eentje van lange adem. Dit jaar schreven zich nog maar een half procent meer jongeren in voor technische opleidingen en dat is niet voldoende. Daarom zijn initiatieven als deze “een begin van een volgehouden inspanning”, aldus Febiac. (LR)

Partner Content