Jaguar gaat iconische XKSS opnieuw bouwen

24/03/16 om 09:59 - Bijgewerkt om 09:59

Bron: Belga

Jaguar Classic zal negen nieuwe exemplaren van de XKSS met de hand vervaardigen volgens exact dezelfde specificaties als in 1957. Het prijskaartje van deze 'nieuwe' oldtimers zal meer dan 1 miljoen pond bedragen.

Jaguar gaat iconische XKSS opnieuw bouwen

Jaguar gaat iconische XKSS opnieuw bouwen © BELGA

Deze negen Jaguars XKSS zullen de voertuigen vervangen die verloren gingen tijdens de beroemde brand in de fabriek van Browns Lane in 1957. De originele wagens van het model, dat vaak 's werelds eerste supercar werd genoemd, waren bestemd voor export naar de VS. Maar er waren slechts 16 exemplaren afgewerkt toen het noodlot toesloeg en een brand de fabriek in de as legde.

Jaguar zal nu, 59 jaar later, de negen 'verloren' XKSS sportwagens bouwen voor een selecte groep van verzamelaars en klanten. De expertise die werd opgedaan tijdens de constructie van het Lightweight E-type-project zal de bouw van de negen uiterst exclusieve modellen ten goede komen. Ze zullen allemaal met de hand vervaardigd worden in de nieuwe 'Experimental Shop' van Jaguar in Warwick. Elke wagen zal dezelfde specificaties meekrijgen als de eerste 16 uit 1957, waarbij Jaguar elk aspect volledig zal certificeren. De prijs van een XKSS zal boven 1 miljoen pond liggen.

Het verhaal van de XKSS begon nadat de D-type drie keer na elkaar de 24 Uren van Le Mans won in 1955, 1956 en 1957. Na die hattrick nam Jaguar de beslissing om de resterende 25 D-types om te bouwen tot wegversies, waardoor 's werelds eerste supercar ontstond. De 'nieuwe' Jaguar XKSS zal vanaf begin 2017 geleverd worden.(Belga)

Onze partners