Jaguar Classic verkoopt 'nieuwe originele' XKSS

24/11/16 om 14:55 - Bijgewerkt om 14:58

Bron: Belga

Jaguar gaat opnieuw enkele exemplaren van de XKSS uit 1957 volgens de originele specificaties bouwen. Een leuk hebbeding voor oldtimerliefhebbers met een prijskaartje van meer dan 1 miljoen pond!

Jaguar Classic verkoopt 'nieuwe originele' XKSS

Jaguar Classic verkoopt 'nieuwe originele' XKSS © BELGA

De eerste authentieke Jaguar XKSS in bijna 60 jaar werd voorgesteld in het Petersen Museum in Los Angeles. Deze wagen werd door Jaguar Classic gebouwd als aanloop naar de productie van negen auto's die in 2017 aan klanten over heel de wereld zullen worden geleverd. De XKSS, die wel eens 's werelds eerste supercar wordt genoemd, werd aanvankelijk door Jaguar ontwikkeld als straatversie van de D-type, de winnaar van Le Mans die van 1954 tot 1956 werd gebouwd.

In 1957 gingen negen auto's, bestemd voor de export naar Noord-Amerika, echter verloren tijdens een brand in de Jaguar-fabriek in Browns Lane, in de Britse Midlands. Als gevolg daarvan werden er slechts 16 exemplaren van de XKSS gebouwd.

Eerder dit jaar kondigde Jaguar aan dat zijn Classic-afdeling de negen 'verloren' XKSS sportwagens ging bouwen voor een select groepje vaste klanten en verzamelaars. De nieuwe, unieke XKSS die in Los Angeles werd voorgesteld, is het resultaat van 18 maanden onderzoek en zal als blauwdruk dienen voor de negen zogenaamde 'continuation' auto's. Deze wagens zullen volledig nieuw zijn, met hun toenmalig chassisnummer, en verkocht worden tegen een prijs van meer dan één miljoen pond per stuk.

De 'nieuwe originele' XKSS is uitgerust met klassieke Dunlop-schijfremmen en Dunlop-banden met geklonken tweedelige magnesiumvelgen. Onder de motorkap schuilt de 262 pk sterke 3,4 liter grote zescilinder-in-lijn uit de D-type. Binnenin vallen vooral de perfecte reproducties van de originele Smiths-tellers op. Alles van het hout op het stuur tot het leder op de zetels, via de messing knoppen op het dashboard van de XKSS, is net als in 1957. Enkel werden sommige specificaties (zoals de brandstoftank) slechts licht gewijzigd om de veiligheid van de bestuurder en de passagier te verbeteren. (Belga)

Onze partners