Iron Knight verbreekt snelheidsrecords

26/08/16 om 08:18 - Bijgewerkt om 08:18

Bron: Belga

De Zweed Boije Ovebrink zette met zijn Volvo Truck 'The Iron Knight' enkele snelheidsrecords scherper en haalde daarbij een topsnelheid van 276 km/u.

Iron Knight verbreekt snelheidsrecords

Iron Knight verbreekt snelheidsrecords © BELGA

Boije Ovebrink klokte in zijn 4,5 ton zware, 2.400 pk sterke truck vanuit stilstand over een afstand van 1.000 meter een tijd van 21,29 seconden met een gemiddelde snelheid van 169,09 km/u. Hij verbrak met een snelheid van 131,29 km/u in 13,71 seconden ook nog het record voor de afstand over 500 meter vanuit stilstand. En alsof dat niet indrukwekkend genoeg was, behaalde hij aan het stuur van The Iron Knight tijdens de recordpoging ook een topsnelheid van 276 km/u!

De Volvo stond voor zijn oersnelle recordpoging op speciale banden die door Goodyear werden ontwikkeld. Het bandenmerk konden daarvoor terugvallen op de ervaring die is in het truckracen werd opgedaan. "Het was een hele uitdaging om banden te ontwikkelen die ervoor zorgen dat de 4,5 ton zware truck met zoveel kracht en koppel bij snelheden van bijna 280 km/u op de weg blijft, maar de opdracht is zeker geslaagd," zegt Laurent Colantonio van Goodyear.

Volvo Trucks en Boije Ovebrink zijn niet aan hun proefstuk toe op het gebied van snelheidsrecords. De piloot zat in 2012 ook aan het stuur van de Volvo Mean Green, de hybride truck die toen twee wereldsnelheidsrecords verbrak.(Belga)

Onze partners