Inhuldiging van het eerste publieke waterstofstation in België

25/04/16 om 14:28 - Bijgewerkt om 14:28

Bron: Belga

Het eerste publieke waterstofstation voor auto's en bussen werd gebouwd door Air Liquide op het terrein van Toyota in Zaventem. Op vrijdag 22 april werd het officieel ingehuldigd.

Inhuldiging van het eerste publieke waterstofstation in België

Inhuldiging van het eerste publieke waterstofstation in België © BELGA

Op 22 april 2016, niet toevallig de internationale "Dag van de Aarde", hebben Annemie Turtelboom, minister voor Begroting, Financiën en Energie van het Vlaamse Gewest, en twee vertegenwoordigers van de Europese Commissie - Magda Kopczynska voor het Directoraat-Generaal Transport en Robert Schröder voor het Directoraat-Generaal Onderzoek en Innovatie - het eerste openbare waterstofstation in België plechtig ingehuldigd. Dit station, dat Air Liquide heeft ontworpen, geïnstalleerd en nu uitbaat, op de terreinen van Toyota Europe, is een belangrijke stap voor waterstof als schone energiebron in België.

Het waterstofstation werd gebouwd in het kader van het SWARM-project en kreeg de financiële steun van het Europees Fonds Fuel Cells and Hydrogen - Joint Undertaking, een publiek-privaat partnerschap dat de ontwikkeling van waterstofenergiegerelateerde applicaties wil ondersteunen. Het station werd gebouwd op een terrein dat ter beschikking werd gesteld door Toyota Motor Europe en maakt het mogelijk België aan te sluiten op het Europese waterstofnetwerk. De waterstof die er wordt geleverd komt tot stand door elektrolyse, een procedé dat geen CO2 uitstoot.

In dit waterstofstation kunnen tussen 30 en 40 tankbeurten per dag worden uitgevoerd in minder dan 5 minuten (voor auto's), goed voor een autonomie die vergelijkbaar is met de autonomie van klassiek aangedreven wagens op benzine of diesel.(Belga)

Onze partners