Geen sjoemelsoftware bij andere autoconstructeurs gevonden

26/04/16 om 20:26 - Bijgewerkt om 20:26

Bron: Belga

Febiac laat weten dat recente en onafhankelijke onderzoeken in het Verenigd Koninkrijk en in Duitsland bevestigen dat buiten het bekende fraudegeval bij Volkswagen, geen andere autoconstructeurs gebruik maken van sjoemelsoftware om de geldende emissienormen te halen.

Geen sjoemelsoftware bij andere autoconstructeurs gevonden

Geen sjoemelsoftware bij andere autoconstructeurs gevonden © BELGA

Uit dit onderzoek blijkt dat de geteste voertuigen binnen de opgelegde testopstelling en -omgeving de wettelijk bepaalde emissiedoelstellingen halen. Dat is uiteraard een belangrijke bevinding. Deze onafhankelijke onderzoeken zouden een einde moeten stellen aan de algehele inverdenkingstelling van de automobielbranche zoals die vandaag weerklink, stelt Febiac. Zo heeft het Duitse onderzoek meer dan 50 verschillende voertuigen van diverse merken en met verscheidene dieselmotorisaties onderzocht. Daarbij werden de emissies gemeten zowel volgens de officiële test op de rollenbank in het laboratorium als op de weg aan de hand van mobiele meetapparatuur. Bij de verplichte en wettelijk geldende test in het labo blijken de voertuigen conform: zij blijven onder de toegelaten limieten.

Voor alle duidelijkheid: vandaag zijn er geen emissienormen of grenswaarden vastgesteld voor de tests op de weg. Integendeel, de autoconstructeurs zijn wettelijk verplicht om enkel de meetresultaten van de labotests te communiceren. Vandaar dat er soms zeer grote verschillen opduiken tussen testresultaten in het labo en op de weg. Dat kan tot onbegrip en irritatie leiden, want zowel de klanten als de wetgever verwachten emissie- en verbruikswaarden die dichter aansluiten bij het werkelijke gebruik van het voertuig. Er wordt dan door bijna alle partijen uitgekeken naar de 'real driving emissions-tests' (RDE) die vanaf 2017 hun intrede zullen doen en waarmee iedereen een klare kijk op het echte verbruik van het wagenpark zal krijgen.(Belga)

Onze partners