Franse regering wil verkoop diesel- en benzinewagens verbieden vanaf 2040

Nicolas Hulot © Belga Image

De Franse regering wil tegen 2040 de verkoop van alle diesel- en benzinewagens verbieden. Dat maakte minister van Ecologie Nicolas Hulot bekend in zijn nieuw klimaatplan.

Hulot gaf toe dat het gaat om een ‘zware’ doelstelling, vooral dan voor de autoconstructeurs. Frankrijk telt twee grote autogroepen, PSA en Renault, en zij bieden nu amper elektrische of hybride wagens aan. ‘Het is een echte revolutie, maar de voorwaarden zijn daar’, meent Hulot.

Het Zweedse Volvo maakte woensdag nog bekend dat het vanaf 2019 enkel elektrische of hybride wagens gaat bouwen.

Onze autocolumnist Urbain Vandormael schreef eerder deze week dat op het gebied van e-auto’s de Europese constructeurs in vergelijking met China nergens staan en op achtervolgen aangewezen zijn.

Lees meer: ‘De spanning stijgt tussen Duitsland en China’

Premie

Gezinnen met een bescheiden inkomen zullen een premie ontvangen als ze een milieuvriendelijke wagen kopen. Het bedrag van de premie is nog vastgelegd. Ze zal worden toegekend bij de vervanging van dieselwagens van voor 1997 of benzinewagens van voor 2001.

De regering maakt ook 4 miljard euro vrij voor het isoleren van oude gebouwen.

Klimaatakkoord

De maatregelen passen in het klimaatakkoord van Parijs, dat eind 2015 werd onderhandeld. Volgens Hulot moet Frankrijk een voortrekkersrol spelen in de strijd tegen de opwarming van de aarde.

Tegen 2050 willen onze zuiderburen CO2-neutraal zijn. Het aandeel van hernieuwbare energie zou tegen 2030 een derde van alle opgewekte energie moeten uitmaken. Alle kolencentrales zullen tegen 2022 moeten worden gesloten. Frankrijk heeft er nog vier, onder meer in Le Havre. Het aandeel van kernenergie zou worden gehalveerd. Maar welke kerncentrales er zullen worden gesloten, is nog niet duidelijk.

Partner Content