Ford werkt aan puttenkaart

16/02/17 om 20:29 - Bijgewerkt om 20:33

Bron: Belga

Volgens Ford ligt de slechte staat van het wegdek aan de basis van één op drie ongevallen in Europa. Recente Ford-modellen kunnen dergelijke putten en scheuren detecteren en Ford werkt aan een systeem om deze informatie met andere voertuigen te delen om zo ongevallen te voorkomen.

Ford werkt aan puttenkaart

Ford werkt aan puttenkaart © BELGA

Na de winter ligt het wegdek er vaak gehavend bij omdat wegen kapotvriezen wanneer dooiwater dat achterblijft in kieren opnieuw gaat bevriezen. Door de uitzetting komen er stukken van het wegdek los en in die putten kunnen voertuigen flink wat averij oplopen, of van hun koers afwijken met een aanzienlijk ongevalsrisico als gevolg.

Ford-modellen als de Mondeo, de Galaxy en de S-Max kunnen met een actieve ophanging worden uitgerust. De wagens hebben sensoren om putten te detecteren en de demping wordt vervolgens aangepast om het comfort van de inzittenden te verhogen. Ford wil aan de hand van die gegevens de putten in kaart brengen om deze gevaarlijke punten met andere weggebruikers te delen. Via een ingebouwde modem in de wagen stuurt men de gegevens naar de cloud zodat andere gebruikers deze data op hun beurt kunnen gebruiken.(Belga)

Onze partners