'Een grote vrachtwagen koop je niet op een autosalon' (video)

17/01/15 om 14:17 - Bijgewerkt op 20/01/15 om 08:13

Mercedes-Benz Trucks heeft een overgangsjaar achter de rug. Na de sterke resultaten in 2013 liep de verkoop in 2014 lichtjes terug maar voor 2015 zijn de vooruitzichten opnieuw veelbelovend.

'Een grote vrachtwagen koop je niet op een autosalon' (video)

Mercedes-Benz © Belga Image

Helen Van Nuffelen : "Net voor de invoering van de euro 6 motoren in 2014 hebben we eind december 2013 een piek in de verkoop gekend. Dit fenomeen én de instabiele economische situatie hebben gewogen op onze omzet in 2014. Voor dit jaar zijn onze verwachtingen hoog gespannen. Ons productoffensief is nu afgerond en versterkt onze concurrentiepositie. Onze modellen - van klein tot groot - zijn toonaangevend op het vlak van veiligheid, verbruik en onderhoudskosten. Onze nieuwe euro 6-motoren verbruiken gemiddeld 20 procent minder en onze modellen zijn uitgerust met de nieuwste rijhulpsystemen zoals een active brake system. Die helpt kop-staartbotsingen te voorkomen en draagt bij aan de veiligheid van alle weggebruikers."

Naar verluidt gaat Mercedes-Benz Trucks een weddenschap aan met kandidaat-kopers dat zij de zuinigste vrachtwagens op de markt hebben. Wat houdt die precies in?

Helen Van Nuffelen : "De Actros is een kampioen inzake rendement. Aan al wie daar nog aan twijfelt, stellen we een zogenaamd fuel duel voor. Dat houdt in dat wij een transporteur een Actros ter beschikking stellen voor een periode van twee weken. Gedurende die periode zit een camioneur van de transporteur achter het stuur van onze Actros en worden het verbruik en de rijgedrag geregistreerd door het telematicasysteem FleetBoard. Bedoeling is aan te tonen dat onze Actros inderdaad de zuinigste vrachtwagen in zijn segment is. En daar zijn we in geslaagd: uit een evaluatie van de data blijkt dat de Actros tot 9 procent minder verbruikt dan zijn directe concurrenten. Dat is niet onbelangrijk als je weet dat de brandstofkosten 50 à 60 procent uitmaken van alle kosten. Wij bereiken die gunstige verbruiksresultaten door het gebruik van innovatieve assistentiesystemen. Zo beschikt de Actros over een Predictive Powertrain Control (PPC) die een aan de topografie aangepaste rijstijl integreert in de schakelautomaat. De voorbije zestien maanden hebben 162 fuel duels plaatsgevonden, en telkens zijn we als winnaar uit het strijdperk getreden."

Dat levert op het komende salon van Brussel een resem nieuwe contracten op, of niet?

Helen Van Nuffelen : "Traditiegetrouw vindt tijdens het eerste weekend van het autosalon van Brussel ook het 'Truck en Transport' salon plaats. Dat is in de eerste plaats een sociaal gebeuren. De grote vrachtwagenmerken stellen er hun nieuwe modellen tentoon en bieden aan de transporteurs en hun camioneurs de mogelijkheid om nader kennis te maken met de nieuwkomers op de markt. Wij gebruiken die gelegenheid dus in de eerste plaats om de banden met onze klanten aan te halen en ons netwerk te versterken. Zakendoen is hier niet aan de orde... een grote vrachtwagen koop je niet op het autosalon."

De nieuwe V-klasse is nieuw en is meteen uitgeroepen tot best of class in het segment van de grote monovolumes. Dat opent perspectieven voor 2015?

Helen Van Nuffelen : "Parallel met de vernieuwing van ons personenwagengamma is ook ons monovolume-aanbod compleet vernieuwd én opgewaardeerd. De V-klasse beschikt nu over het rijcomfort en uitrustingsniveau van onze personenwagens, inclusief een uitgebreid motoraanbod. Het is waar dat de nieuwe V-klasse gunstig is onthaald door de vakpers en ondertussen ook zijn weg naar de klant heeft gevonden."

Lees meer over:

Onze partners