Dubbel zoveel pechstrookrijders als vier jaar geleden

23/01/12 om 12:08 - Bijgewerkt om 12:08

VAB vraagt dat het aantal controles opgevoerd zou worden, indien nodig met camera's.

Dubbel zoveel pechstrookrijders als vier jaar geleden

© Belga

Het aantal automobilisten dat de pechstrook als rijweg gebruikt is de voorbije vier jaar verdubbeld. Dertig procent van hen gebruikt de pechstrook als extra rijstrook. Dat meldt mobiliteitsclub VAB, die alarm slaat over dergelijk cijfer.

De VAB-wegenwachters geven aan zeer ongerust te zijn over de veiligheid van gestrande automobilisten en hun eigen veiligheid bij interventies op de pechstrook van een snelweg. Het aandeel automobilisten dat de pechstrook gebruikt als rijbaan om files te ontvluchten of om een afrit te nemen is toegenomen met 56 procent.

Een nieuw, gevaarlijk fenomeen is volgens VAB dat 5 procent de pechstrook gebruikt om aan zeer hoge snelheid in te halen.

Rusten

Slechts in een op de vier gevallen wordt de pechstrook op reglementaire wijze gebruikt (20 procent bij pech of ongeval, 3 procent bij ziekte).

Vrachtwagenchauffeurs gebruiken de pechstrook ook steeds vaker als rustplaats, door onder meer een tekort aan parkeerplaatsen langs de autosnelwegen, maar ook noodgedwongen tijdens files om hun rij- en rusttijden te kunnen respecteren.

Controles opvoeren

VAB vraagt daarom dat het aantal controles opgevoerd zou worden, indien nodig met camera's.

Waar de pechstrook frequent gebruikt wordt om een afrit te kunnen bereiken zijn er volgens de mobiliteitsclub twee mogelijke maatregelen: ofwel het verlengen van de afrit zodat wie wil afrijden niet onnodig lang in de file op de autosnelweg moet staan aanschuiven, ofwel het verbeteren van de doorstroming van de wegen die aansluiting geven op de afrit zodat zich geen file vormt aan de afrit. (Belga/KVDA)

Onze partners