Urbain Vandormael
Urbain Vandormael
Expert autosector
Opinie

28/04/15 om 07:45 - Bijgewerkt om 07:56

BMW aast op sportieve tweeverdieners met kinderen

'BMW komt met de 2 Gran Tourer: Audi en Mercedes-Benz kunnen het zich niet permitteren om niet te reageren terwijl de grote volumemerken plots concurrentie krijgen in hun speeltuin.'

BMW aast op sportieve tweeverdieners met kinderen

BMW 2 Gran Tourer © BMW

Om de nummer één onder de Duitse premiummerken te kunnen blijven, moet BMW constant nieuwe klanten aantrekken en nieuwe doelgroepen exploreren. Met de Gran Tourer - een atypisch model voor de Beierse autoconstructeur - aast BMW op sportieve tweeverdieners mét kinderen.

Delen

Audi en Mercedes-Benz kunnen niet anders dan reageren op de BMW 2 Gran Tourer, terwijl de grote volumemerken plots concurrentie krijgen in hun speeltuin

"Ik neem mezelf als voorbeeld. Als BMW-rijder en vader van vier opgroeiende kinderen is het niet vanzelfsprekend om er met de hele familie op uit te trekken. Alleen de X5 is leverbaar met een derde rij zetels, maar die is in feite enkel geschikt voor kleine kinderen. Gelukkig komt daar nu verandering in met de 2 Gran Tourer", aldus dr. Nicolas Peter, verkoops- en marketingdirecteur bij BMW, bij de presentatie van de XXL-versie van de Active Tourer die vorig jaar zijn première vierde.

Inspelen op nieuwe behoeften

De familiale situatie van de openhartige BMW-topman is weliswaar niet exemplarisch voor onze samenleving, maar een rariteit is ze evenmin. Het volstaat om de zogenaamde nieuw samengestelde gezinnen rondom u onder de loep te nemen, om te constateren dat we alvast tijdens het weekend een revival beleven van het aantal kroostrijke gezinnen.

BMW 2 Gran Tourer

BMW 2 Gran Tourer © BMW

Dat is ook de trendwatchers van BMW niet ontgaan. BMW slaagt er wel vaker in om als eerste met nieuwe producten in te spelen op maatschappelijke veranderingen of modetrends - denk aan de introductie van de X-reeks.

Met de 2 Gran Tourer is dat niet anders: compact van buiten, ruim en veelzijdig van binnen biedt hij plaats aan zeven passagiers. Maar bovenal draagt hij een BMW-logo, en dat refereert aan sportiviteit en hoogwaardige kwaliteit. Andere modellen - denk aan de Ford S-Max, Opel Zafira, Renault Espace of VW Touran - hebben zeven zitplaatsen, maar zonder het 'premium' label slagen die er niet in om de harten te veroveren van een kapitaalkrachtig publiek dat traditioneel veel belang hecht aan uiterlijke statussymbolen. Ook al zijn de kwaliteitsverschillen niet altijd kwantificeerbaar, het is de perceptie die telt en de doorslag geeft bij de aankoop van een nieuwe auto.

Onbekend terrein

BMW 2 Gran Tourer

BMW 2 Gran Tourer © BMW

Met de 2 Active Tourer en de 2 Gran Tourer begeeft BMW zich op onbekend terrein. Beide modellen zijn atypisch voor de Duitse constructeur die naam en faam heeft verworven met sportieve modellen en potente motoren. Om nummer één onder de Duitse premiummerken te kunnen blijven, moet BMW constant nieuwe klanten aantrekken, nieuwe doelgroepen exploreren en nieuwe marktsegmenten ontsluiten. Ook al ondermijnt dat de eigenheid van het merk, zoals in het geval van de 2 Active Tourer en 2 Gran Tourer.

Beide staan op het platform van MINI, ze worden - als eerste BMW-modellen - op de voorwielen aangedreven en zijn - in hun basisversie - uitgerust met een driecilindermotor. Die ingrepen zijn nodig om tegemoet te kunnen komen aan de wensen van de klant én te kunnen beantwoorden aan de almaar strengere Europese emissienormen. De 2 Gran Tourer is in de eerste plaats voor de Europese markt bestemd.

Ondanks zijn compacte afmetingen (4,55 m lang, 1,80 meter breed en 1,60 m hoog) biedt die zeven zitplaatsen, de optionele derde rij klapzetels verdwijnt met een druk op de knop onder de laadvloer.

BMW 2 Gran Tourer

BMW 2 Gran Tourer © BMW

In de basisconfiguratie met twee zetelrijen en vijf zitplaatsen varieert het koffervolume van 645 tot 805 liter, met de achterbank neergeklapt breidt die uit tot 1.905 liter maar ontstaat geen vlakke laadvloer zoals in het geval van de Zafira, S-Max of Espace. De achterbank laat zich wel voor- en achteruit schuiven, afhankelijk van de behoeften van het moment.

Naast ruimte en comfort valt het gebruiksvriendelijk karakter van de nieuwkomer op. BMW profiteert van de ervaring van voornoemde volumemerken met dit concept; de 2 Gran Tourer biedt tot 40 liter nuttige opbergruimten voor kinderspeelgoed, verspreid over de hele auto - tot onder de zetels toe. De vindingrijkheid van de interieurdesigners is groot en leidt tot originele oplossingen, zoals in het geval van het afdekzeil van de kofferruimte dat een plaatsje heeft gekregen in de laadvloer. Knap gedaan.

Typische BMW-eigenschappen blijven behouden

BMW staat voor sportiviteit en hoogwaardige kwaliteit, eigenschappen die we ook terugvinden bij de 2 Gran Tourer.

Het motorenaanbod omvat drie diesel- en twee benzinemotoren gaande van 116 pk voor de driecilinder 216d tot 192 pk voor de viercilinder 220i. Bij de presentatie waren er geen modellen met de nieuwe 1.5 liter driecilindermotoren ter beschikking, wat vragen oproept. Moeten wij hieruit afleiden dat de nieuwe driecilindermotoren beter tot hun recht komen in de 2 Active Tourer die 21 cm korter is dan de 2 Gran Tourer die tot zeven passagiers kan vervoeren?

BMW 2 Gran Tourer

BMW 2 Gran Tourer © BMW

Over de prestaties van de viercilinder benzine- en dieselmotoren hebben we niks dan lof: krachtig en spaarzaam. Zij nodigen uit tot sportief rijden zonder dat het verbruik fors de hoogte ingaat. Ook inzake weggedrag en comfort is de 2 Gran Tourer een op en top BMW, leverbaar in vier uitrustingsniveaus.

BMW 2 Gran Tourer

BMW 2 Gran Tourer © BMW

In zijn krachtigste versie met x-Drive en 8-trapsautomaat overschrijdt het prijskaartje de 40.000 euro-grens. Wie nog beter bij kas is en ook de optionele assistentie- en infotainmentsystemen aanvinkt, die komt in nog hogere prijssferen terecht. Kwaliteit heeft nu eenmaal zijn prijs. De leiderspositie van BMW in het premiumsegment bewijst echter dat de klant bereid is die prijs te betalen. Het hart zegt ja, en het verstand ook!

Delen

De nieuwkomers stralen alle kenmerken van een BMW uit en staan garant voor Freude am Fahren

In het geval van de 2 Gran Tourer zorgen de grote ruiten er bovendien voor dat de bestuurder en passagiers een goed overzicht hebben over het verkeer én landschap. Het prijsverschil met kleinere broer - de 2 Active Tourer - bedraagt amper 1.600 euro, wat in feite weinig is in verhouding tot het surplus aan ruimte én uitstraling. Want ook al betreedt BMW met de 2 Active Tourer en Gran Tourer onbekend terrein, de nieuwkomers stralen alle kenmerken van een BMW uit en staan garant voor Freude am Fahren.

Audi en Mercedes-Benz kunnen het zich niet permitteren om niet te reageren terwijl de grote volumemerken plots concurrentie krijgen in een marktsegment dat zij altijd als hun speeltuin hebben beschouwd. Wij zijn dan ook benieuwd naar de resultaten van een vergelijkende test tussen de BMW 2 Gran Tourer en de nieuwe Renault Espace en VW Touran die beide een stap in de richting van het premiumsegment zetten.

BMW 2 Gran Tourer

BMW 2 Gran Tourer © BMW

Quasi op hetzelfde moment dat het luxemerk BMW de doelgroep van de tweeverdieners mét kinderen in het vizier neemt voor wie een wit lederen interieur niet meteen de eerste prioriteit is.

myKIDIO-app

Die kiezen allicht sneller voor de "myKIDIO' app die een speciaal op families afgestemde content bevat zoals films, series, audioboeken en audioplays op tablets om de kinderen op de achterbanken bezig te houden. De bestuurder of passagier vooraan behoudt de controle over de afgespeelde content: de app is makkelijk te bedienen via de iDrive Controller en het Control Display. Dat toont op elk moment wat de kinderen op hun tablet zien terwijl de kinderen de BMW Kids Cockpit kunnen raadplegen om op een eenvoudige en plezante manier informatie over de reis kunnen opvragen. De 'myKIDIO' app is voorlopig enkel in Duitsland leverbaar.

BMW 2 Gran Tourer

Afmetingen : 4,55 m (l), 1,8 m (b), 1,61 m (h)

Motoren : 3- en 4-cilindermotoren, benzine (136/192 pk), diesel (116/190 pk)

Verbruik: 4,2 - 6,4 l/100 km

Prijs: vanaf 29.450 euro

BMW 2 Gran Tourer

BMW 2 Gran Tourer © BMW

Onze partners