Belgische motormarkt groeit

19/01/16 om 10:32 - Bijgewerkt om 10:32

Bron: Belga

In 2015 werden er 22.922 nieuwe motoren en scooters ingeschreven. Dat is een stijging met ongeveer 4% vergeleken met 2014.

Belgische motormarkt groeit

Belgische motormarkt groeit © BELGA

Volgens Febiac zijn er twee elementen die deze tendens kunnen verklaren: tweewielers worden aanzien als een mobiliteitsoplossing maar ze staan voor velen voor plezier en vrijetijdsbesteding. Scooters zijn goed voor 32% van de nieuwe inschrijvingen. Ongeveer twee derde van die scooters hebben een cilinderinhoud die kleiner is dan 125 cc. Die laatste categorie zijn erg interessant voor bestuurders die slechts over een rijbewijs B beschikken. Wie dat rijbewijs twee jaar op zak heeft, mag met een 125 cc motorfiets rijden zonder dat hij daarvoor een bijkomend rijbewijs moet behalen.

Het valt ook op dat de categorie trailmotoren (reismotoren waarmee je ook op niet geasfalteerde wegen kan rijden) blijft groeien. Deze trend is al enkele jaren aan de gang en 2015 was hierop geen uitzondering want dit segment groeide met 11,4%. De constructeurs hebben de voorbije jaren voor een veel breder aanbod gezorgd in dit segment. Zelfs merken die voorheen enkel in sportieve motoren waren gespecialiseerd, komen ook met dergelijke producten. Als we de top 10 bekijken, kunnen we slechts de dominantie van Vespa vaststellen. De Italiaanse constructeur heeft 4 modellen in de top 10, BMW volgt met 3 motoren. De BMW R1200 GS blijft de best verkopende grote trailmotor. Honda heeft vandaag het grootste marktaandeel met 12,5%, gevolgd door BMW (11,4%), Piaggio (11,1%), Yamaha (10,1%) en SYM (5,8%). (Belga)

Onze partners