80 jaar geleden kwam Opel Kadett op de markt

25/10/16 om 20:17 - Bijgewerkt om 20:19

Bron: Belga

Wie vandaag de naam "Kadett" hoort, denkt meteen aan het Opel-model dat in 1991 werd vervangen door de Astra. De eerste Kadett kwam echter in 1936 op de markt en is erg verbonden met de roots van het merk.

De eerste Opel Kadett zorgde voor een revelatie, zowel op technische vlak als qua prijs. Opel bouwde meer dan 100.000 stuks van deze vierzitter tussen 1936 en 1940 in de site van Rüsselsheim. Het was de meest vooruitstrevende Europese autofabriek. Deze eerste Kadett kreeg een zelfdragend koetswerk en dat was destijds erg zeldzaam. De wagen was leverbaar als berline en als cabrio en kostte slechts 2.100 mark.

Vandaag hebben we al 11 generaties Kadett en Astra gezien en Opel verkocht in die periode ruim 24 miljoen exemplaren. De eerste Kadett berline was snel voor zijn tijd en haalde een topsnelheid van bijna 100 km/u. Vooraan kreeg hij een onanfhankelijke Dubonnet ophanging en achteraan zagen we bladveren die rechtstreeks werden afgeleid van de Opel Olympia. De gietijzeren viercilindermotor kwam uit de Opel P 4. Hij puurde 23 pk uit een 1.073 cc grote motor. Hij nam ook tal van onderdelen over van reeds bestaande modellen. Op die manier kon men de kostprijs danig drukken. De Kadett, die een beetje leek op de Olympia (zijn voorganger), werd een succesnummer. Hij had een fraaie vormgeving met een vloeiende lijn die naar achter doorliep en de koplampen werden in het pontonkoetswerk geïntegreerd. De naam "Kadett" verwees naar de cadetten van de Duitse marine. In 1937 en 1938 lanceerde het merk met de bliksem twee andere modellen binnen het gamma, de Admiral en de Kapitän.(Belga)

Onze partners