10 tips voor een verstandige koop op het Autosalon van Brussel

16/01/14 om 10:02 - Bijgewerkt om 10:02

Bent u op zoek naar een nieuwe wagen? Tijdens het Autosalon van Brussel zwaaien de constructeurs met verleidelijke kortingen, maar waakzaamheid is geboden. Tien tips voor een verstandige koop.

10 tips voor een verstandige koop op het Autosalon van Brussel

Autosalon van Brussel © Knack.be

1. Maak een lijstje met eisen waaraan je nieuwe auto moet voldoen - in functie van het gebruik (motorkeuze: benzine of diesel, cilinderinhoud, gemiddeld verbruik, CO2 - uitstoot, carrosserievorm: limousine/coupé/cabrio/break/SUV, handgeschakeld of automaat, accessoires).

2. Informeer je via de automagazines en/of de sites van de constructeurs wie welke modellen aanbiedt die aan uw eisen voldoen en maak een preselectie van merken en modellen.

3. Vergelijk vooraf de financieringsvoorwaarden van verschillende banken, want er zijn grote verschillen.

4. Op het Autosalon begeeft u zich in het hol van de leeuw, ideaal om het complete aanbod in ogenschouw te nemen, maar een afrader om er een auto te kopen. De merken zetten er hun beste verkopers in die echt alle trucs kennen om u over de streep te halen.

5. Vraag een geschreven en gedetailleerde prijsofferte (inclusief BIV-berekening en garantievoorwaarden).

6. Lees de kleine lettertjes van de financieringsvoorwaarden en vergelijk die met die van de banken. Die bieden meestal een gunstiger tarief aan, maar een absolute regel is dat niet.

7. Vraag een offerte aan één of meerdere verzekeringsagenten, want er zijn goedkope en dure polissen. Bovendien is de premie afhankelijk van het type voertuig.

8. Kies uw nieuwe auto op het salon, maar koop hem bij een dealer! Die wordt immers straks uw aanspreekpartner voor onderhoud en herstelling. Meestal geeft die zelfs betere condities dan de verkoper op het salon, die op commissie werkt. Bovendien voorkom je zo discussie over de overnameprijs.

9. Haast en spoed is zelden goed. Neem de tijd en vergelijk de verschillende offertes in alle rust. Lees wat de automedia over uw favoriete auto schrijven en zoek uit of er langeduurtests bestaan die uitkomst geven over duurzaamheid, onderhoudskosten, mogelijke roestvorming...).

10. Elke salon-aankoop door een particulier kan herroepen worden binnen een termijn van 7 werkdagen, met een aangetekende brief. Een aankoop bij een dealer kan in principe niet worden herroepen.

Lees meer over:

Onze partners