Argon, de melancholische flik

Bajram Curri is de administratieve hoofdstad van de provincie Tropoja, een van de armste regio’s van Albanië. Door geografische obstakels reeds moeilijk bereikbaar vanuit Tirana, werd Tropoja tijdens de communistische periode bovendien volledig afgesloten van zijn hinterland in Kosovo en Montenegro.

Sancties tegen Joegoslavië in de jaren 90 deden de grens eens te meer dicht gaan, en droegen bij aan een klimaat waarin smokkel en criminaliteit aardig konden gedijen. Meer blauw op straat maakte komaf met Bajran Curri’s slechte reputatie.

Elke nacht vat een gevechtswagen met zes agenten post aan het centrale plein in het stadje van amper 30.000 inwoners. Om negen uur ’s avonds zijn de straten al uitgestorven. Op zoek naar bier worden we ongevraagd geescorteerd door een agent, Argon genaamd, die een aardig mondje Engels spreekt.

“Ik heb tijdens de oorlog in Kosovo als vertaler gewerkt voor journalisten van CNN, BBC, Frankrijk. De grote fout in mijn leven is dat ik na de oorlog niet naar het buitenland ben getrokken. Maar ik was intussen verloofd. Nu ben ik weer agent, en moet ik met mijn loon van 240 euro mijn vrouw en twee zonen onderhouden. Kinderen kunnen zo lawaaierig zijn.”

Argon spreekt tergend langzaam, zoekt lang naar woorden, maar vindt ze uiteindelijk wel. “Ik leerde Engels door naar muziek te luisteren. 80’s, rock en ballads. “Last Christmas” van George Michael. Prachtig. En The Scorpions, die kunnen me doen huilen. Dan denk ik terug aan mijn schooltijd. Maar het allerbeste nummer aller tijden is “Sacrifice” van Elton John. Dat is echt…”.

Argons stem stokt, Het lantaarnlicht werpt de schaduw van zijn kepi over zijn ogen. We slenteren met z’n drieen door de verlaten hoofdstraat. Een patrouillewagen met collega’s passeert, en Argons walki-talki begint te ruisen.

We zijn terug aan het hotel. We nemen afscheid. Ik wens Argon veel geluk. “Wees op je hoede”, zegt hij ons bij een stevige en langdurige handdruk. “Hier kan je niet zeker genoeg zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content