Anthony Godfroid

Anticoalities: de kleinste kantjes van kleine politici

Anthony Godfroid Advocaat

De vele anticoalities bewijzen dat de kleine kantjes van kleine politici de bovenhand halen.

Eén dag voor de verkiezingen deed Knack.be rondvraag bij enkele opiniemakers en legde hen de vraag voor wat volgens hen de belangrijkste verrassing van de nakende populariteitstest zou worden. Derk Jan Eppink zat er volgens mij het dichtste bij: “De verrassing van deze verkiezingen is dat er geen verrassing zal zijn”. Niemand van de bevraagden wist echter te voorspellen dat minachting van de kiezer de bovenhand zou halen op de dag na de verkiezingen.

Het lijkt erop alsof er een cordon sanitaire is opgetrokken rond populaire politici. Het aantal anticoalities is niet meer te tellen. Na het schandalige schouwspel in Kortrijk is nu ook de bijzonder populaire burgemeester van Schilde ten onder gegaan aan de Wille zur Macht van een volstrekt onbekende dorpspoliticus die heeft weten mee te surfen op een nationale golf.

Schilde-‘s-Gravenwezel is één van de rijkste gemeenten van België. De gemeente beschikt over een mooi historisch erfgoed (bijvoorbeeld het bekende Kasteel van ‘s-Gravenwezel), is getooid in het groen, huisvest op heden geen enkele moskee en stelt de nodige sport- en ontspanningsmogelijkheden beschikbaar aan haar bewoners. Deze gemeente die haar succes en rijkdom onder meer aan haar strategische ligging dankt – dicht bij Nederland voor die kapitaalkrachtige Nederlanders die in België fiscaal asiel hebben gezocht en dicht bij Antwerpen – tooit zich terecht met de titel van “Parel der Voorkempen”.

De afgelopen twaalf jaar werd de gemeente bestuurd door het voormalige Kamerlid, mevrouw Yolande Avontroodt. Welnu, ondanks een regelrechte decimering van de liberalen in de provincie Antwerpen is de burgemeester erin geslaagd om een persoonlijke score te behalen van bijna 2000 voorkeursstemmen. Anders gesteld, ongeveer 15 percent van de stemgerechtigden in de gemeente wilden mevrouw Avontroodt zien terugkeren als burgemeester.

Haar opponenten van de CD&V en de N-VA behaalden respectievelijk 476 stemmen en 996 stemmen. Wat betreft het aantal voorkeursstemmen komen deze heerschappen dus nog niet aan de enkels van de burgemeester. En toch. Toch krijgt Schilde een N-VA-burgemeester. Toch wordt de bestuurservaring van mevrouw Avontroodt weggezet bij het grof huisvuil.

Het is opvallend dat een partij die naar eigen zeggen een positieve campagne voerde in Schilde – de N-VA wierf plaatselijk met de slogan “Bent U ook vóór [vul zelf in: meer groen, meer opvang, …?]” – resoluut kiest voor een anticoalitie tegen één persoon die beschikt over een belangrijke aanhang. Net zoals in Kortrijk, hebben in Schilde de kleine kantjes van kleine politici de bovenhand gehaald. Van politiek wordt gezegd dat het geen stiel is voor blozende maagden. Bij deze wordt tevens bevestigd dat het politieke bedrijf in ons land ook aanschurkt tegen de vulgariteit.

Heeft mevrouw Avontroodt dan geen fouten gemaakt in Schilde? Zeer zeker wel. Zij heeft de kapitale vergissing begaan om onder de vlag van de Open VLD aan de verkiezingen deel te nemen. Sinds het aantreden van de heer De Croo en zijn bereidheid om stekkers uit te trekken, bevindt deze partij zich op intensive care. Had de burgemeester beslist om de strijd aan te gaan met een Lijst van de Burgemeester dan maak ik mij sterk dat scores zoals deze van Eddie De Block uit Merchtem in handbereik lagen.

Nu mogen de Schildenaren zich klaar maken voor een bestuur dat vanuit antigevoelens aan haar bestuursopdracht gaat beginnen. Nadat Kortrijk en Halle hun deel hebben gehad, is nu ook Schilde het slachtoffer geworden van kleinburgerlijk opportunisme. Een bekend spreekwoord vanuit de stad waar ik ben geboren, borrelt in mij op: “Den boom in.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content