Vrije Tribune

Angst voor de Olympische Spelen

Vrije Tribune Hier geven we een forum aan organisaties, columnisten en gastbloggers

Het is als inwoner van Greater London moeilijk om naar de Olympische Spelen uit te kijken.

Geachte heer Rogge,

Voor vele mensen is het aftellen. In de metrostations staan de aanduidingen klaar. De laatste werken worden afgerond. Op 27 juli is het zover, dan start de openingsceremonie van de Olympische Spelen. Het vierjaarlijkse evenement waar atleten de kracht van het menselijke uithoudingsvermogen testen en waar ondertussen vele mensen samenkomen, van over heel de wereld. Ik kwam in 2010 naar Londen om mij in de wereld van het world wide web te verdiepen. Hierdoor heb ik de aanloop van de Spelen van dichtbij kunnen volgen. Ik besef dat dergelijk mondiaal evenement in deze tijden van economische crisis mensen een mooie en verdiende afleiding kan geven. Veel Britten zijn laaiend enthousiast.

Nochtans begint het zachtjes door te dringen bij mijn medestadsgenoten dat naarmate de Spelen naderen we immers allen op zoek moeten naar alternatieve vervoersmogelijkheden. Dat wordt geen gemakkelijke zaak. Net als vele andere Londoners stel ik mij de vraag hoe groot de transportchaos uiteindelijk echt gaat worden. Het is best vriendelijk van de Britse overheid om ons via http://www.getaheadofthegames.com/ te waarschuwen voor overvolle stations maar zolang er geen alternatief aangeboden wordt is de vrees groot dat we op de 27e inspiratie zullen kunnen gebruiken. De angst voor het anders al zo aanwezige sardinegevoel is groot. Dagelijks pendelen meer dan een miljoen mensen naar London, volgens het Londense transportbedrijf zouden er tijdens de Spelen nog eens een miljoen mensen bij komen. Tenzij je de kans hebt om voor de spits in te stappen, is op elkaar gepropt zitten meer regel dan uitzondering en het al oudere maar daarom niet minder drukke metrostation van Londen Victoria wordt regelmatig gesloten om het de stoom van mensen te laten verwerken.

Veiligheidsprobleem
Naast de aangekondigde transportproblemen zien we de laatste maanden een potentieel veiligheidsprobleem opdoemen. Op 2 Juni publiceerde The Daily Mail een artikel waarin ze Sarah Hubble aan het woord lieten. Sarah is een voormalige medewerkster voor G4S, het bedrijf verantwoordelijk voor de veiligheid van de Spelen. Zij sprak zich uit over de manier waarop zij en haar collega’s sollicitaties moesten verwerken. Ik denk dat menig veiligheidsspecialist het met mij eens zal zijn dat een evenement van dit kaliber een aanlokkelijk doelwit voor terroristen kan zijn. Een goede screening van de sollicitaties is zodoende noodzakelijk.

Sarah Hubble verklaarde dat ze 10 applicaties per uur moesten verwerken en dat het data-input-systeem het niet aan kon. Dit is zachts gesteld verontrustend. Een terroristische aanslag kan door de mentale shock die er door de mensen gaat de deur open zetten naar geopolitieke veranderingen. Zo zagen we dat 9/11 de VS een reden gaf om Irak en Afghanistan aan te vallen. Osama Bin Laden werd uiteindelijk op Pakistaans grondgebied gedood. In Irak hebben we niet 1 massavernietingswapen gevonden, wel lieten een aantal WMD (Weapons of Mass Destruction)-experts het leven in het jaar van de inval. Onder hun de bekende David Kelly, een vervent tegenstander van de oorlog in Irak, alsook zijn medewerker Richard Holmes. Welke landen zouden nu met de vinger gewezen worden? De NAVO leeft momenteel op een zeer gespannen voet met Syrië en Iran. Syrië heeft daarbovenop een Russische basis en Iran bevoorraadt zowel China als Rusland van olie. De gevolgen van een door emoties uitgelokte inval in één van de laatste landen in de Arabische regio die nog geen militaire basis van de VS hebben kunnen dus best vermeden worden.

Daarnaast is er Channel 4 producer Ben Fellows die een undercoverreportage over G4S heeft gemaakt. Zijn bevindingen sluiten aan bij die van Sarah Hubble. Het veiligheidpersooneel is ongescreend en erger nog: slecht getraind. Het is maar de vraag of we de reportage zullen zien aangezien zowel Channel 4 als ITV geen interesse hebben voor Fellows’ bevindingen.

Daarbovenop kan je je de vraag stellen wie er baat heeft bij die Olympische Spelen. De “commuters” gaan hun al lange reistijd zien verhogen. Britten die elke dag uit alle uithoeken van het land komen en dus wel 4/5 uur onderweg zijn maken een aanzienlijk deel van de pendelaars uit. Voor de inwoners van de Londense Boroughs is het bang afwachten. Voor hen betekende de Spelen tot nu toe alvast een verhoging van hun council tax. Die belasting valt trouwens niet te vergelijken met de Belgische gemeentetax. Ik betaal nu voor een éénkamerflat een council tax van 94 pond per maand. De London Olympic Surcharge was een eenmalige bijdrage van 33 pond. Daarbovenop is het maar de vraag of die verhoging echt nodig was. Tom en Rita Glenistar vonden van niet en verklaarden dat ze liever naar de gevangenis gaan dan de extra kost te betalen. Het is interessant om te lezen dat het IOC op 3 maart onder vuur van lokale politici kwam omdat het weigerde informatie vrij te geven over de kosten en winsten. Later die maand ontstond er kritiek over het uiteindelijke bedrag van de kosten: 11,7 miljard pond, 1,5 miljard meer dan het afgesproken budget. Ik denk dat het eerlijk is om te stellen dat er ook inzake transparantie en budgetcontrole een lacune is.

Het enthousiasme van Premier David Cameron is weliswaar niet te stuiten. Op 6 juli sprak hij de pers toe en verklaarde hij dat de Spelen 13 miljard pond in de economie zouden pompen. Cameron werd hierin voor gegaan door de Britse bank Lloyds TSB, één van de Olympische partners. Zij gaven aan dat de Spelen de economie een boost van 16,5 miljard pond zullen geven. Als we kijken naar de Olympische Spelen in Vancouver dan waren de verwachtingen daar ook groot, maar zadelden die Spelen volgens een artikel van de NYT de overheid wel op met een schuld van 1 miljard dollar. Er wordt zelfs gezegd dat de Olympische Spelen van Griekenland in 2004 aanleiding gaven tot de economische neergang van dat land. De rol van de Griekse financiële en politieke elite zal daar toe ook wel hebben bijgedragen maar wie garandeert de belastingbetaler dat Cameron niet dezelfde fouten zal maken? Tijdens een speech voor de 2012 Olympic volunteers onderbrak één van de vrijwilligers hem. Akkoord, het was niet beleefd van de man in kwestie om niet te wachten tot na de speech maar Camerons snelle reactie was surreëel: “No sir, don’t blow it for us all!”, waarna de vrijwilliger naar buiten werd geleid. Als UK taxpayer vind ik dit verontrustend, ik verwacht dat een politicus van dat niveau zijn beleid en daden met inhoudelijke feiten kan verdedigen.

Verder staan in de lijst van Olympische partners niet bepaald de meest noodlijdende beursgenoteerde bedrijven. Onder hen het Amerikaanse General Electrics, een bedrijf dat in de jaren 80 en 90 het mikpunt van protest was door zijn rol bij het aanmaken van nucleaire wapens, en laat het nu net dat zijn dat NAVO-landen zoals Groot-Brittannië Iran verwijten. Er is ook het alomgekende BP en moet ik iemand nog Coca-Cola voorstellen? Zelfs MacDonald’s is een “worldwide partner”. Ik weet niet of u de kans had om de foto zien van een graffitikunstenaar die een tekening heeft gemaakt van de MacDonald’sman die zweterig zijn zware buik ondersteunt terwijl hij met de Olympische vlam verder loopt. De foto staat nog op de sociale netwerksite Reddit onder de naam “Olympic Graffiti”. Ik raad u aan om de foto op te zoeken, het is kunst die de koe bij de horens vat.

Ik zou tot slot nog graag willen verwijzen naar een document uit het jaar 2010 van de alom gerespecteerde Rockefeller Foundation. Het document is getiteld “Scenarios for the Future of Technology and International Development” en legt op pagina 34 een secnario voor waarbij 13,000 mensen zullen sterven tijdens the ‘2012 Olympic bombing’. De organisatie gesponsord door bankier en ‘filantroop’ David Rockefeller schets in dat document reële scenario’s voor de toekomst. Zo verwijst de organisatie ook naar het toenemende gevaar van modderstromen in andere delen van de wereld.

U begrijpt dat het op deze manier als inwoner van Greater London moeilijk is om naar de Olympische Spelen uit te kijken. Bij dezen had ik u dan ook willen vragen om, in hoeverre u nog tijd heeft, een verbetering van de aangehaalde punten te bewerkstelligen en zowel de atleten en toeschouwers van de Spelen, alsook de inwoners van deze stad een aangename en vooral veilige belevenis te garanderen. Sarah Hubble werd ontslagen omdat ze naar de pers stapte. Ben Fellows vreest voor een karaktermoord. U begrijpt waarschijnlijk dat dit schrijven ook mij geen gemakkelijk gevoel nalaat. Een groot man kan fouten inzien en oplossen. Zo verkrijgt hij respect. Ik vertrouw er dan ook op dat u dit schrijven op basis van de argumenten zal beoordelen. Christine Lagarde waarschuwde dat het op economisch vlak een hete zomer belooft te worden. Gelieve de zomer niet te explosief te maken.

Thomas Aelbrecht Webcast Producer Ongeruste inwoner van Londen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content