Amnesty: gruweldaden IS bewezen

02/09/14 om 04:26 - Bijgewerkt om 04:26

Amnesty International heeft bewijsmateriaal ingezameld waaruit blijkt dat Islamitische Staat (IS) op grote schaal executeert, ontvoert, verkracht. De beweging voert ook etnische zuiveringen uit in Noord-Irak.

Amnesty: gruweldaden IS bewezen

Yezidi-vluchtelingen, ontsnapt aan een bloedbad in Sinjar. © Reuters

IS viseert vooral de etnische en religieuze minderheden, maar ook soennieten die met de Iraakse en Amerikaanse autoriteiten "collaboreerden" ontsnappen niet aan de gewelddaden.

Amnesty International verzamelde getuigenissen van mensen die de slachtpartijen overleefden en maakt melding van verschillende collectieve executies in de regio van Sinjar, in het noordwesten van Irak. Twee van de grootste bloedbaden vonden plaats in de dorpen Qiniyeh, op 3 augustus, en Kocho, op 15 augustus.

Er zouden meer dan honderd doden zijn gevallen.

In beide gevallen werden grote groepen mannen en tieners, onder wie sommigen amper 12 jaar oud, door de IS-strijders ontvoerd en vermoord.

Yezidi

Sinds 9 juni werden volgens Amnesty ook al honderden Yezidi-vrouwen en -kinderen ontvoerd - misschien zelfs duizenden, aldus de NGO - en tientallen Yezidi-mannen.

Over hun lot is niets bekend, maar uit andere getuigenissen blijkt dan weer dat door IS gevangen gehouden mensen het slachtoffer worden van seksuele agressie en verkrachting. De gevangenen werden onder grote druk gezet om zich tot de islam te bekeren.

Sinds de jihadisten van IS de regio terroriseren zijn er volgens Amnesty International al 830.000 mensen op de vlucht geslagen voor het geweld.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners