Het spaar- en beleggedrag van de Belg blijft stabiel

42 % van de Belgen belegt. Dat leerden we uit Argenta’s jongste beleggingsbarometer*. Vorig kwartaal was dat 43 %. De populairste vormen van beleggen blijven fondsen (17 %) en tak 23 – beleggingsverzekeringen (18 %). Ook het Belgische spaargedrag blijft stabiel. Bijna 70 % van de Belgen is van plan om de komende maanden evenveel of meer te sparen dan het vorige kwartaal.

Beleggers wachten af

Bij de beleggers is er stabiliteit, maar ook minder appetijt. Nog maar 26 % van de Belgen plant om de komende maanden te beleggen. Vorig kwartaal waren dat er meer. Volgens Xander Michielsen, Productmanager Gezond Beleggen, heeft dit vooral te maken met de Brexit. “Doordat de Britten voor de brexit stemden, schommelden en daalden de beurzen. Daarnaast kwam er door de Amerikaanse verkiezingen nog meer onzekerheid op de financiële markten. Die werd vooral veroorzaakt door schommelende peilingen. Politieke onzekerheid schrikt de gemiddelde belegger af. Het is dus normaal dat er minder mensen geneigd zijn om te beleggen. Achteraf gezien bleken deze schommelingen een opportuniteit om te kopen, want ze werden vooral gedreven door sentiment en niet door fundamentele veranderingen in het economische landschap”. Een kwart van de Belgen geeft aan niet geïnteresseerd te zijn in beleggingen. Dat zijn er opvallend meer dan vorig kwartaal.

Figuur 1: Intentie van de Belg om de komende 3 maanden te beleggen
Figuur 1: Intentie van de Belg om de komende 3 maanden te beleggen

De Belg spaarde verder…

De spaarplannen van de Belg blijven dezelfde. 49 % geeft aan de komende 3 maanden niet meer of minder geld opzij te zetten dan de vorige 3 maanden. 19 % van de Belgen zegt de komende maanden minder te zullen sparen. Dat komt vooral door lagere inkomsten of door de aankoop van een woning.

Xander Michielsen verduidelijkt: “De opbrengst van spaarrekeningen is historisch laag. De spaarrente heeft een nieuwe bodem bereikt. Bovendien is de inflatie met 1,9 %* een pak hoger dan het rendement op uw spaarboekje. Dat betekent dat het geld op uw spaarrekening daalt in waarde en dat u aan koopkracht verliest. Maar er zijn alternatieven. Het is aangeraden om daar advies over in te winnen. Zo kunt u mogelijk een hoger rendement realiseren op dat deel van uw spaargeld dat u voor een langere periode kunt wegzetten.”

…maar voelt zich minder verantwoordelijk voor zijn pensioen

Het aantal Belgen dat denkt niet verantwoordelijk te zijn voor zijn pensioen is gestegen tot 17 %. Toch geloven de meeste Belgen wel in pensioensparen, in welke vorm dan ook.

Figuur 2: Hoe spaart de Belg voor zijn pensioen?
Figuur 2: Hoe spaart de Belg voor zijn pensioen?

“Pensioensparen kan belangrijk zijn om te zorgen voor een voldoende hoog aanvullend inkomen wanneer uw beroepsinkomen wegvalt,” verduidelijk Xander Michielsen. “U kunt uw levensstandaard zo beter behouden. Pensioensparen kan ook een middel zijn om uit de greep van de inflatie te blijven.”

Een duurzame bank met duurzame producten

De helft van de Belgen blijft een duurzame bank belangrijk vinden, zowel qua beleid als qua producten. Voor Argenta is het belangrijk om de duurzame bedrijfsstrategie te vertalen naar het productaanbod. COO Anne Coppens en productmanager Gezond Sparen en Beleggen Matthieu De Coster geven u hier graag meer inzicht in. Bekijk hier de volledige reportage.

*1 Onderzoek uitgevoerd door TNS, een gerenommeerd internationaal marktonderzoeksbureau, met elk kwartaal een continue online bevraging bij telkens 1.000 Belgen ouder dan 25 jaar. Bevragingen uitgevoerd sinds mei 2014. De enquêtes voor deze resultaten werden afgenomen tussen 1 juli en 30 september 2016.

*2Bron: Thomson Reuters EIKON; Belgische inflatie “CPI-all items” tijdens de periode december 2015 tot november 2016.