‘België is de peuter van Europa’

© Thinkstock

België is in het buitenland niet enkel geliefd voor zijn chocolade en bier. Blijkbaar leent zijn oppervlakte zich perfect om de omvang van gebieden te illustreren.

De website ‘A website the size of Belgium‘ ging eens op zoek hoe vaak ons land gebruikt wordt om de maat van iets te illustreren. En het resultaat was best spectaculair. België stond op de derde plaats in de lijst van landen die het vaakst gebruikt worden om de omvang van iets aan te duiden. Enkel Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk deden beter.

‘De peuter van Europa’

Lonely Planet zet de Belgen echter meteen op hun plaats: “Geperst tussen Nederland, Duitsland, Luxemburg en Frankrijk is België een van de peuters in Europa.”

Die uitspraak heeft gevolgen voor de berichten van Armageddon-aanhangers die waarschuwen voor de catastrofale gevolgen van een asteroïde die de Aarde treft. “Wanneer een asteroïde van een kilometer breed de Aarde zou raken aan 30 km/s, dan zou dat verwoestende gevolgen hebben”, klinkt het op een amateurwebsite. “De impact zou een gebied zo groot als België verwoesten.” Een gebied zo groot als een peuter dus. Dat valt toch nog best mee?

Een vergelijking met België leent zich dus niet tot dramatiek, zo blijkt. Dat besefte ook Doctor Who, in de mini-aflevering Time Crash. “Mocht de tijdmachine TARDIS ontploffen, dan zou dat een gat in het ruimte-tijdcontinuüm blazen zo groot als… België. Dat klinkt niet erg dramatisch, hé? België?”

Peuter wordt kabouter

België wordt echter geregeld onderschat, wat dan weer leidt tot foute vergelijkingen. “De gemeente Beijing heeft een oppervlakte van ongeveer 16.800 vierkante kilometer, zo goed als de oppervlakte van België”, aldus een toeristische gids. Jammer genoeg voor de schrijvers is de oppervlakte van ons land ongeveer het dubbele.

De spruit

Niet enkel België wordt gebruikt voor vergelijkingen. Ook de hoofdstad duikt eens op, en zelfs de ‘Brusselse spruit’ blijkt dankbaar vergelijkingsmateriaal te zijn. Tijdens en na de orkaan Katrina werden pasgeboren baby’s met helikopters naar veiligere oorden gevlogen. Een perfect onderwerp voor een reportage, dacht The Baltimore Sun, en een mooie gelegenheid om een culinaire verwijzing te gebruiken. “Hetzelfde geldt voor honderden baby’s uit Baton Rouge. Hun vuistjes zijn zo groot als Brusselse spruiten, maar ze zijn geboren vechters.” Toch een schattig beeld, voor een groente die veel Belgen niet eens kunnen smaken. (GM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content