De bitcoinwolk

Je moet het hem nageven: de wolkenwereld van de Nederlandse kunstenaar Berndnaut Smilde (°1978) is sprookjesachtig en aards tegelijk. Nimbus Powerstation, heet dit werk, maar Smilde liet zijn wolk onder meer ook los in de mijn van Waterschei en de Australische outback.

De Londense galerie Ronchini pakt uit met Smilde op The Armory Show, de hoog aangeschreven beurs voor 20e- en 21e-eeuwse kunst in New York. De foto zal er exclusief aangeboden worden voor de ronde som van… 1 bitcoin – omgerekend zo’n 9000 euro. Een stunt of een statement? Feit is dat cryptogeld en de ondersteunende blockchaintechnologie stilaan ook de kunstmarkt binnensijpelt. Op 18 augustus wordt Bidcoin gelanceerd, de allereerste wereldwijde e-veiling waar kunst en luxeverzamelobjecten per opbod onder de hamer gaan, énkel tegen cryptovaluta. 18/08 is tegelijk de tiende verjaardag van de bitcoin, die intussen goed zou zijn voor een totale waarde van 186 miljard dollar.

The Armory Show, 08-11/03, New York.

www.paddle8.com/auctions

©Nimbus Powerstation, 2017, c-type print op aluminium, 150 x 214,5 cm. Courtesy of the artist and Ronchini.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content