‘Wilt u nog een kachel in huis, kies dan voor een pelletmodel’

Houtpellets die in een pelletkachel verbrand worden. © Belga Image

Koopt u een nieuwe kachel, dan moet u zeker op de uitstoot van fijnstof letten, zegt Bram Claeys (Organisatie voor Duurzame Energie). ‘Maar je moet zo’n ecologisch model ook correct gebruiken. Met zeer droog hout, bijvoorbeeld.’

Mijn houtkachel is dertig jaar oud. Ik zou hem graag vervangen door een inbouwcassette die weinig fijnstof uitstoot. Waarop moet ik letten? (Nicole de Zeeuw, Erpe-Mere)

Bram Claeys: Het is een zeer goed idee om die oude kachel te vervangen: een nieuwe zal gegarandeerd veel efficiënter zijn. Het is belangrijk om verschillende offertes te vergelijken, en niet alleen op het vlak van prijs. Kijk zeker ook naar de efficiëntie van zo’n kachel, die richting 90 procent of meer moet gaan. En inderdaad ook naar de uitstoot van fijnstof, die wordt uitgedrukt in particulate matter (PM). Bij een inbouwcassette moet u er bovendien zeker van zijn dat die luchtdicht is, zodat er geen verbrandingsgassen in uw woonkamer belanden. Daarvoor kunt u een DIBT-certificaat krijgen.

Daarnaast is het cruciaal om zo’n ecologisch model goed te gebruiken. Door alleen zeer droog hout te verbranden, bijvoorbeeld. Door aanmaakblokjes te gebruiken in plaats van krantenpapier. En door de grote houtblokken onderaan te leggen, waardoor minder rook ontstaat. Het glasraam van uw kachel is een goede indicator: als dat zwart wordt, bent u slecht bezig.

Het glasraam van uw kachel is een goede indicator: als dat zwart wordt, bent u slecht bezig

Een tiental jaar geleden hebben wij een speksteenkachel in onze nieuwbouw geïnstalleerd. Geldt de huidige kritiek op houtkachels ook voor zulke kachels? (Robert Montens, Zeveren)

Claeys: Zo’n speksteenkachel is gezellig en scoort qua efficiëntie een stuk beter dan een klassieke gietijzeren kachel. Maar zijn uitstoot van fijnstof ligt nog te hoog. Wie een kachel wil met een hoge efficiëntie en lage uitstoot, kan het beste voor een pelletkachel kiezen. Je kunt ook kiezen voor een pelletboiler, die wordt aangesloten op de centrale verwarming. In plaats van houtblokken worden gestandaardiseerde houtkorrels gebruikt, wat veel onzekerheden wegneemt: die korrels zijn altijd droog en kwalitatief genoeg. Bovendien wordt het hele verbrandingsproces automatisch geregeld, waardoor dat ook optimaal verloopt.

Is er geen slimme manier om houtkachels minder vervuilend te maken? Kan er bijvoorbeeld geen filter worden bedacht? (Annick Reyngoudt, Sint-Genesius-Rode)

Claeys: Een aantal bedrijven op de Belgische markt verkopen elektrostatische filters, die de rook magnetisch zuiveren. Zij beweren dat ze er 95 procent van het fijnstof uit kunnen halen. Maar dat systeem wordt vooral op industrieel niveau ingezet. Voor woningen kunnen we op termijn het beste investeren in energiebesparing, waardoor houtkachels zo weinig en zo efficiënt mogelijk gebruikt worden. En zeker níét wanneer het smogalarm afgekondigd is.

Wat met afgeschreven en kapotte zonnepanelen? Daar moeten toch ook milieukosten aan verbonden zijn, op korte en lange termijn? (Els Niemegeerts, Lembeek)

Claeys: Dat klopt: zonnepanelen bevatten onder meer silicium en zware metalen. Wanneer ze kapotgaan of aan het einde van hun levensduur zijn, moeten ze correct verwerkt worden. Maar we hebben met de sector een systeem uitgewerkt dat in 2016 ingevoerd is: PV Cycle. Op ieder nieuw geïnstalleerd zonnepaneel moet een milieubijdrage van 2 euro worden betaald. Met de opbrengst daarvan worden oude zonnepanelen correct en milieuvriendelijk verwerkt.

VRAAG VAN DE WEEK

Ik woon dicht bij de ISVAG-verbrandingsoven en reken erop mijn huis in de toekomst met hun warmtenet te kunnen verwarmen. Is dat het beste voor het milieu, of kan ik toch beter voor een warmtepomp kiezen? (Didier Grimonprez, Hemiksem)

Claeys: Om te weten of het toekomstige warmtenet van de verbrandingsoven tot aan uw huis zal komen, kunt u het beste contact met ISVAG opnemen. Zo ja, dan is dat uiteraard een zuinige en ecologische optie. Zo nee, dan kunt u een warmtepomp zeker overwegen. Vooral als u in een goed geïsoleerd huis woont, waar verwarming met lage temperatuur mogelijk is. Zo’n warmtepomp heeft wel nog elektriciteit nodig, maar door ze te combineren met enkele zonnepanelen op uw dak, kunt u dat compenseren. In ieder geval is de uitstoot ter plaatse zowel bij een warmtenet als een warmtepomp nihil.

VOLGENDE WEEK

Is de vrije schoolkeuze heilig?

Stel uw vraag aan Hilde Crevits.


Vragen over dat thema kunt u mailen naar mijnvraag@knack.be. De inzenders maken kans op een boekenbon van Standaard Boekhandel ter waarde van 20 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content