De vleselijke mens

Francis Bacon Study for Portrait of Lucian Freud, 1964. Jenny Saville Reverse, 2002-2003. © Jenny Saville. Courtesy of the artist and Gagosian The Estate of Francis Bacon. All rights reserved. DACS, LondonPhoto: Pruden

Francis Bacons portret van collega Lucian Freud verbindt de twee geniale schilders in All Too Human, waarin beiden centraal staan . De expo in het Londense Tate Britain is een boeiend relaas van moderne Britse kunst, die excelleert in de weergave van de mens. De stijlen zijn heel divers, maar wat deze kunstenaars verbindt is een intense blik die het leven savoureert. Dat levert heel directe, confronterende doeken op. Behalve op Bacon en Freud ligt het accent vooral op kunst van na de fifties, met aandacht voor vrouwelijke kunstenaars zoals Jenny Saville. Met haar monumentale werk Reverse (2002-2003), een vlezig zelfportret met vochtige open mond, toont ze haar innerlijke gezicht.

All Too Human. Bacon, Freud and A Century of Painting Life. Tot 27/8 in Tate Britain, Londen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content