Gegrilde perziken met vanillerijst, limoenkaramel en blauwe bessen
Voorbereiding: 5′ Bereiding: 45′
DESSERT
Ingrediënten voor 4 personen
4 rijpe, maar stevige gele perziken
2 dl witte druivensap
2 el rijstsiroop
sap van oe limoen
125 g blauwe bessen
grofgehakte pistachenoten, voor de afwerking
VANILLERIJST
150 g volkoren ronde rijst
1 l rijstmelk
een snuifje vanillezaadjes
Bereiding
1. Maak eerst de vanillerijst. Doe de rijst in een pan met de rijstmelk en vanillezaadjes. Breng aan de kook en laat 45 minuten koken op een matig vuur; zet het vuur lager zodra het vocht begint te slinken en de rijst bijna gaar is.
2. Halveer en ontpit intussen de perziken, snij het vruchtvlees in partjes. Giet het druivensap in een pannetje en voeg de rijststroop toe. Breng al roerend aan de kook en laat inkoken tot een amberkleurige karamel. Roer er voorzichtig het limoensap en een scheutje water onder. Hou de limoenkaramel apart.
3. Verhit een grillpan op een hoog vuur. Bak de perzikpartjes kort aan. Verdeel de lauwe vanillerijst over borden, schik er de gegrilde perziken op en druppel er de limoenkaramel over. Werk af met blauwe bessen en pistachenoten. Serveer meteen.
INGREDIëNT Van DE MAAND
In het plantenrijk behoren de citrusvruchten tot de meest overspelige. Appelsienen, pompelmoezen, citroenen, pomelo’s en mandarijnen kruisen allemaal met elkaar. Limoenen stammen af van een kruising van citroenen, pomelo’s en mandarijnen, met nogal wat ondersoorten van uiteenlopende smaak, maar met een rijker aroma dan citroen. De gezondheidsvoordelen van limoenen moeten niet overdreven worden. Ze zijn een goede bron van vitamine C, maar heel veel groenten en fruit zijn dat evengoed. Hun zuur en smaakstoffen hebben geen wonderkrachten. Een kleine ‘schaduwkant’ zit in het risico op lichtdermatitis als ultraviolet(zonlicht) inwerkt op limoenvocht op de huid. Dat kan donkere plekken veroorzaken, maar kan ook tot verbranding en blaarvorming leiden. Het risico geldt vooral voor wie veel met citrusvruchten in de zon werkt, zoals soms in de horeca.