Is dampen onschuldig?

© istock

De Australische overheid maant aan tot voorzichtigheid met elektronische sigaretten*. De dampen bevatten allerlei stoffen, soms ook nicotine, die je diep inhaleert. Ze worden aanbevolen voor rokers omdat ze minder ongezond zijn. Bij roken wordt tabak verbrand en komen verbrandingsstoffen, zoals teer, in de longen terecht. Bij dampen heb je dat niet. Toch wordt alsmaar meer gewaarschuwd voor de potentieel schadelijke effecten van de stoffen in de damp. Voor veel ervan bestaat momenteel onvoldoende bewijs dat ze veilig zijn op lange termijn. Daarom prijst de Australische overheid e-sigaretten niet langer aan als hulpmiddel om te stoppen met roken. Een ander heikel punt is dat jongeren die dampen sneller overschakelen naar roken. De inspanningen van het antitabakbeleid riskeren onder te sneeuwen, omdat alle aandacht gaat naar de al dan niet bewezen schadelijkheid van e-sigaretten. De beste raad: blijf eraf.

* Australian Government Department of Health. 11 January 2018. Principles that underpin the current policy and regularory approach to electronic cigarettes in Australia.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content