Libanon mogelijk doelwit bij botsing tussen soennitisch Saudi-Arabië en sjiitisch Iran

Vladimir Poetin in Donald Trump. © Reuters

Als Vladimir Poetin en Donald Trump een rol willen spelen in het Midden-Oosten, is het moment nu aangebroken.

Donald Trump en Vladimir Poetin hadden in de marge van een economische conferentie in Vietnam wel wat korte babbels met elkaar, maar tot een echte tête-à-tête kwam het niet. Gezellig keuvelen is ook moeilijk terwijl het onderzoek naar de Russische bemoeienis met de Amerikaanse verkiezingen vorig jaar volop loopt. Speciaal aanklager Robert Mueller stelde net voor de Azië-trip van Trump nog twee oud-medewerkers van het campagneteam van de president in beschuldiging. Rusland en de Verenigde Staten publiceerden in Vietnam wel een gezamenlijk communiqué, waarin wordt gezegd dat ze het erover eens zijn dat er voor de oorlog in Syrië geen militaire oplossing is. Er moet worden gepraat.

Als het kleine, kwetsbare Libanon niet uitkijkt, botsen het soennitische Saudi-Arabië en het sjiitische Iran straks vol op zijn grondgebied.

Terwijl er in het grensgebied van Syrië en Irak op de resten van de Islamitische Staat wordt gejaagd, wordt het volgende slagveld al voorbereid. Als het kleine, kwetsbare Libanon niet uitkijkt, botsen het soennitische Saudi-Arabië en het sjiitische Iran straks vol op zijn grondgebied. De slag tussen die erfvijanden, Arabieren tegen Perzen, heeft vandaag meer met macht en invloed vandoen dan met religie. De nieuwe Saudische sterke man, kroonprins Mohammed bin Salman, liet de Libanese premier Saad Hariri vanuit Riyad ontslag nemen, en daarmee wankelt het fragiele evenwicht tussen religieuze en etnische groepen waarop het bestuur van Libanon steunt. Doorn in het oog is de sjiitische militie Hezbollah, die mede door haar participatie aan de oorlog in Syrië en de steun van Iran ook in Libanon aan kracht heeft gewonnen.

Als het om Iran gaat, heeft Bin Salman met de VS van Donald Trump en Israël twee sterke bondgenoten. Die willen ook allebei dat het akkoord met Iran over de ontwikkeling van een kernwapen ongedaan wordt gemaakt. Maar Iran kon ook aan invloed winnen omdat het na het verdwijnen van Saddam Hoessein via sjiitische groepen in Irak en Syrië een corridor kreeg naar de Hezbollah in Libanon en de Middellandse Zee. De vraag is nu hoe Rusland en Iran, de bondgenoten van Bashar al-Assad in Syrië, zullen reageren als Saudi-Arabië de zaak in Libanon echt op de spits drijft.

Tegelijk is de kans klein dat Riyad zich, na Jemen, zelf in een tweede regionale oorlog zal storten. In Israël geloven mensen dat de Hezbollah te sterk wordt en dat een nieuwe oorlog met de militie in Libanon uiteindelijk onvermijdelijk is. Het moet er daarbij wel voor uitkijken dat het zich niet te veel voor een Saudische kar laat spannen en de kastanjes voor de kroonprins uit het vuur haalt. Vladimir Poetin en Donald Trump hebben invloed in het ene en in het andere kamp. Ze doen er goed aan om die nu te gebruiken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content