Twee nieuwe driehoeken

(Uitneembare poster op de volgende pagina's.)

De nieuwe voedingsdriehoek vangt alle wetenschappelijke kennis over gezonde en duurzame voeding in 1 beeld: een omgekeerde driehoek. En hij heeft een tweelingbroer: de bewegingsdriehoek.

De actieve voedingsdriehoek bestaat 20 jaar. Om die verjaardag kracht bij te zetten, lanceert het Vlaams Instituut Gezond Leven (het vroegere VIGeZ) de volledig vernieuwde versie van het Vlaamse voorlichtingsmodel voor voeding, beweging en ‘lang stilzitten’. Voor het eerst worden voeding en beweging van elkaar losgekoppeld in de voedings- en bewegingsdriehoek. In de nieuwe voedingsdriehoek ligt de focus op plantaardige en weinig of niet-bewerkte voeding zoals groenten, fruit, volle granen, peulvruchten en noten. Daarnaast wordt ‘sedentair gedrag’ als volwaardig gezondheidsthema meegenomen in de bewegingsdriehoek. De nieuwe driehoeken richten zich voor het eerst naar een breed publiek, niet meer enkel naar gezondheidsprofessionals.

Meer plantaardig dan dierlijk

Voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong, zoals groenten, fruit, volle granen, peulvruchten en noten, hebben bewezen gezondheidsvoordelen en nemen daarom de toppositie in. We eten er over het algemeen nog te weinig van. Ze zouden de basis moeten vormen van onze maaltijden, aangevuld met kleinere hoeveelheden voedsel van dierlijke oorsprong zoals vis, melkproducten of vlees.

Zo weinig mogelijk bewerkte voeding

De voedingsdriehoek geeft de voorkeur aan voeding die weinig of niet bewerkt is, zoals vers fruit in plaats van fruitsap of volkorenbrood in plaats van wit brood. Voedingsmiddelen die overbodig zijn en in sommige gevallen zelfs bewezen ongunstig voor de gezondheid worden expliciet buiten de driehoek in de rode bol geplaatst. Het gaat vaak om zogenaamde ‘ultrabewerkte’ producten rijk aan toegevoegde suiker, vet of zout. Hiertoe behoren onder andere koekjes, chips, frisdrank, alcohol, maar ook bewerkte vleeswaren zoals salami en gerookt spek.

Voor het eerst een bewegingsdriehoek

Voor het eerst krijgt ‘lang stilzitten’ een plaats als volwaardig gezondheidsthema. Want ook al beweeg je veel, het is even belangrijk dat je niet te veel stilzit, en ook niet lang aan één stuk. Daarom is lang stilzitten oranje gekleurd. De bewegingsdriehoek raadt aan elk halfuur even recht te staan, een glas water te halen of een ander bewegingstussendoortje in te lassen. Daarnaast zegt de bewegingsdriehoek dat je het best licht, matig en hoogintensief beweegt.

Meer info en meer tips: www.gezondleven.be.

Tekst Marleen Finoulst

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content