Een derde van de dementerende patiënten is soms agressief. Het probleem is erger bij frontotemporale dementie dan bij de ziekte van Alzheimer. De zone in de hersenen waarin de ziekte zich eerst manifesteert, speelt een grote rol. (Bron: International Journal of Geriatic Psychiatry)

Taal kan sterk gekleurd zijn. Veel talen bieden betere beschrijvingen van warme kleuren zoals rood en oranje dan van koele kleuren zoals blauw en groen. Warme kleuren zouden een positiever imago hebben, omdat ze met relevantere objecten geassocieerd worden, zoals fruit. (PNAS)

Spinrag kan versterkt worden met grafeen. Zo combineren wetenschappers de uitmuntende mechanische mogelijkheden van een stof uit de natuur met een uitmuntend product dat ze zelf fabriceerden. Het hybride materiaal is tien keer beter dan het origineel. (2D Materials)

Je kunt het humeur van vrienden oppikken. Als ze goed- of slechtgezind zijn, beïnvloedt dat ook jouw gedrag. Een humeur kan zich als een lopend vuurtje in een vriendenkring verspreiden. (Royal Society Open Science)

Katten die vroeg weg moeten van hun moeder krijgen gedragsproblemen. Soms worden katjes al na acht weken bij de moeder weggehaald, maar onderzoek wijst uit dat het beter is te wachten tot veertien weken. Te vroeg weggehaalde katten worden agressiever. (Scientific Reports)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content