‘ Spermadonatie is níét hetzelfde als bloed geven.’

© Franky Verdickt

Steph Raemaekers (38)

Verwekt in Sint-Agatha-Berchem

Hij heeft mijn neus, dacht ik toen ik mijn pasgeboren zoon zag. Voor het eerst in mijn leven kon ik mezelf ten volle weerspiegelen in iemand anders. Hem zien maakte het zwarte gat in mijn identiteit onmiskenbaar zichtbaar.

‘Ontdekken dat ik verwekt ben met zaad van een onbekende kwam aan als een mokerslag. Ik ben deel van een drieling. Plots begrepen we waarom onze vader nooit echt interesse in ons had getoond: we herinnerden hem aan zijn onvruchtbaarheid. Later heeft hij alle contact met ons verbroken.

‘Twee jaar geleden besliste ik dat ik echte antwoorden wilde, via DNA-onderzoek. DNA liegt niet. Zo heb ik ontdekt dat mijn zus en ik niet dezelfde vader hebben. We zijn verwekt met een spermacocktail. En ik heb net gehoord dat mijn zus een halfzus van haar heeft gevonden. Nu wordt alles wéér herschikt.

‘Ik heb een vader met wie ik voor 50 procent verwant ben, maar anderen hebben beslist dat ik hem niet mag kennen. Fertiliteitsartsen, ouders en donoren hebben óók een verantwoordelijkheid. Spermadonatie is níét hetzelfde als bloed geven. Je kunt niet aan iedereen het recht op een kind geven zonder de belangen van het kind te erkennen. Daarom strijd ik voor de opheffing van de anonimiteit.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content