Kleine mannen hebben weinig last van bloedklonters. Wie kleiner is dan 1,60 meter loopt 65 procent minder risico dan wie groter is dan 1,88 meter. Grotere mannen hebben langere bloedvaten, dus meer kans op klontering. Ze worden doorgaans ook minder oud. (Bron: Circulation)

Metallurgie is op meerdere plaatsen ontstaan. Het smelten en verwerken van metalen zou zo’n 7000 jaar geleden begonnen zijn in het huidige Zuidoost-Europa en Iran, met het bewerken van koper. Van daaruit zou de techniek de wereld veroverd hebben. (Journal of Archaeological Science)

Ruggengraatfracturen blijven dikwijls onopgemerkt. Zelfs artsen constateren ze niet. Amper een kwart van de recente breukjes in wervels wordt klinisch opgespoord, ook al veroorzaken ze pijn. (Journal of Bone and Mineral Research)

Vulkaanactiviteit heeft de aarde opgewarmd. Zo’n 55 miljoen jaar geleden was het zo warm op aarde dat er apen en palmbomen op de polen waren. De opwarming zou een gevolg geweest zijn van massale vulkanische activiteit tijdens de vorming van de Noord-Atlantische Oceaan. (Nature)

Antirookwetgeving maakt kinderen gezonder. Door strenge wetten op het roken in openbare plaatsen is het aantal kinderen met ernstige longinfecties met 18 procent gedaald. De incidentie van astma is met 10 procent afgenomen. (The Lancet Public Health)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content