Justin Trudeau: ‘De EU moet nu beslissen of ze in de handel met Canada gelooft’

© Getty

De Canadese eerste minister Justin Trudeau is, anders dan Donald Trump, een voorvechter van de liberale democratie.

Meneer Trudeau, de halve wereld ziet in u de anti-Trump. Hebt u ook iets gemeenschappelijks met hem?

Justin Trudeau: De Canadezen hebben me verkozen omdat ik beloofde dat ik voor groei zou zorgen en zou focussen op de middenklasse – of zij die hard werken om bij de middenklasse te kunnen behoren. Ik denk dat een soortgelijke belofte mensen ertoe aanzette om voor Trump te stemmen. Het ging om dezelfde problemen, al is de manier waarop wij dat thema benaderen natuurlijk wel grondig verschillend.

Veel mensen stellen hun hoop op Marcon, Merkel en u. Wat is het dat jullie werkelijk verenigt?

Trudeau: Veel mensen zijn gefrustreerd, angstig, woedend zelfs. Ze vinden dat het systeem moet veranderen. Wij drieën – Angela, Emmanuel en ik – vinden het belangrijk om te zeggen: wij kunnen met de bestaande systemen werken, maar we moeten ervoor zorgen dat ze voor alle mensen functioneren. Wij moeten vrijheden en kansen verdedigen, in plaats van zoals rechts op angst te teren, of zoals links op woede.

Wij moeten vrijheden en kansen verdedigen, in plaats van zoals rechts op angst te teren, of zoals links op woede

De VS zijn uit het klimaatakkoord van Parijs gestapt. Hoe moet het nu verder?

Trudeau: Mijn voorganger Stephen Harper was niet bijzonder in het klimaat geïnteresseerd. Wij hebben toen gezien dat de steden, de provincies en de bedrijven de leiding in het thema hebben overgenomen. Ondanks de houding van de regering. Iets dergelijks zien we nu ook in de VS: andere spelers nemen de leiding op zich.

Regeringsleiders als Recep Tayyip Erdogan of Trump kiezen meer voor het afbakenen van grenzen en isolationisme. U zet in op vrijhandel. Gelooft u nog echt in het Canadees-Europees handelsakkoord CETA?

Trudeau: Als de EU er niet in slaagt om een vrijhandelsakkoord met Canada te sluiten, met welke staat wil de EU dan wel zo’n akkoord sluiten?

Met China misschien?

Trudeau: Misschien met China. Dat is precies de vraag die Europa voor zichzelf moet stellen. De EU moet nu beslissen of ze in de handel met Canada gelooft, ja of nee.

Wat kan Europa op het vlak van migratie van Canada leren?

Trudeau: De Canadese situatie is niet met die van Europa te vergelijken. Wij zijn omgeven door oceanen en hebben in het zuiden een buur die de buitengrens zeer sterk bewaakt. Wij hebben dus geen ongecontroleerde vluchtelingenstroom. Maar de mensen bij ons hebben wel gezien dat ze van migratie kunnen profiteren en dat ook de economie er beter van wordt als we mensen opnemen. Als de integratie werkt, worden we er allemaal beter van. Maar daarbij hoort dat we ongecontroleerde migratie moeten indammen. Dat lukt ons niet alleen door migratiebeperkingen, maar ook door samenwerking met de landen van herkomst.

© Der Spiegel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content