Beenderen spelen rol in het remmen van ons hongergevoel

© iStock
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

Een hormoon uit beenvormende cellen controleert onze eetlust.

De regulatie van ons hongergevoel gebeurt in onverwachte delen van ons lichaam. Zelfs onze beenderen spelen er een rol in. Wetenschappers beschrijven in Nature hoe beenvormende cellen een eiwit in het bloed afscheiden dat dwars door de bloed-hersenbarrière dringt om er zich aan hersencellen te binden. Daar lokt het een cascade van reacties uit die de eetlust remt. Muizen die zo gemanipuleerd zijn dat ze het eiwit niet meer kunnen produceren, eten meer en worden dikker dan normaal functionerende diertjes.

Het eiwit fungeert dus als een hormoon. Het was al bekend dat beenderweefsel een hormonenfabriekje is dat stoffen produceert die actief zijn bij de regulatie van de nierfunctie en van de suikercyclus in het bloed. Maar nu is voor het eerst aangetoond dat het ook op de hersenen ingrijpt. De productie van het eiwit in het beenweefsel verhoogt na een maaltijd, zodat er een terugkoppeling in het spel is: signalen uit de beenderen melden de hersenen dat het welletjes is geweest met dat eten.

Hetzelfde mechanisme is in mensen aanwezig. Onderzoekers gaan nu na of het een rol kan spelen in de strijd tegen overgewicht. Als we lange tijd weinig te eten hebben, gaan drie eiwitten in de celkern samenwerken om bepaalde genen tot verhoogde activiteit te bewegen. Dat bericht medisch biotechnoloog Karolien De Bosscher van de Gentse tak aan het Vlaams Instituut voor Biotechnologie en haar collega’s in Nucleic Acids Research. De genen spelen een rol in het controleren van de verwerking van suiker en vet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content